Miljonair Winkler had nóg een zoon: Sjaak

Van onze verslaggeverMerijn Rengers

Amsterdam - Miljonairszoon Jerry Winkler, de beroemdste ex-dakloze van Nederland, heeft een halfbroer. Het is de 51-jarige Amsterdamse gasfitter Sjaak, die sinds enkele weken weet dat ook hij een zoon is van de in 1992 overleden zakenman Alfred Winkler.


Jerry (28) werd vorig jaar wereldnieuws nadat hij in de Volkskrant had verteld over de zoektocht naar zijn vader. Zaterdag was het de beurt aan Sjaak, die in het Algemeen Dagblad zijn afkomst uit de doeken deed. Sjaak vertelt in de krant dat hij brak toen hij Jerry Winkler in november van vorig jaar op televisie zag. Ook zegt Sjaak dat hij, in tegenstelling tot Jerry, wist dat hij een zoon was van Alfred Winkler. De overleden miljonair hield tot op zijn sterfbed vol dat hij kinderloos was.


De gasfitter heeft, net als Jerry, recentelijk een DNA-test laten doen. Dat kon omdat een kies van Alfred Winkler wordt bewaard in het Leidse universiteitsziekenhuis. De kies ligt daar dankzij de stiefdochter van Winkler, die de miljonair enkele jaren geleden liet opgraven omdat zij vermoedde dat zij een echte dochter van hem was. Dat bleek echter niet het geval te zijn.


De DNA-match van Sjaak en Jerry heeft behalve emotionele ook financiële consequenties. Alfred Winkler heeft naar schatting een kleine 4 miljoen euro nagelaten aan een goededoelenstichting. Sjaak zegt daarover in het AD: 'Natuurlijk, als Jerry wat krijgt van de erfenis, dan heb ik daar toch ook recht op?'


De stichting aan wie Winkler zijn geld heeft nagelaten, is bezig 'uit ethisch oogpunt' een uitkering aan beide broers te regelen. Advocaat Dennis Dresden, die de belangen van de stichting behartigt, liet eerder weten dat Jerry (en dus ook Sjaak) wettelijk gezien geen recht hadden op het vermogen van hun vader.


Jerry toont zich blij en verbaasd dat hij een halfbroer heeft. 'Het is allemaal moeilijk te bevatten, maar wel heel mooi. Ik ga Sjaak binnenkort voor de eerste keer ontmoeten. Verder ben ik hard bezig met mijn eigen goede doelenstichting, die opkomt voor daklozen. Het is bizar wat er gebeurt. Laatst heb ik mijn verhaal verteld aan de Britse omroep, de BBC, en ik kom er net achter dat dat is overgenomen door kranten in landen als Brazilië, Tsjechië en Argentinië. Ik denk dat ik binnenkort een telefoontje uit Hollywood kan verwachten. En Sjaak misschien ook wel.'


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden