Miljoenenverlies verzekeraars door EuroPsyche

Verzekeraars verspilden via zorgmakelaar EuroPsyche de afgelopen vier jaar 28 miljoen euro aan alternatieve psychologische hulp. Via de constructie van EuroPsyche werden behandelingen van niet-geregistreerde hulpverleners onterecht vergoed uit het basispakket.

AMSTERDAM - Nu de stichting failliet is, kunnen zorgverzekeraars waarschijnlijk fluiten naar de miljoenen euro's.


Zelfstandige behandelaren declareerden jarenlang onder meer hypnotherapie, psychosynthese en een in opspraak geraakte homotherapie via stichting EuroPsyche. Dergelijke behandelingen zitten niet in het basispakket van de zorgverzekering. Maar doordat bij EuroPsyche erkende, in het BIG-register ingeschreven psychiaters en psychologen declaraties aftekenden zonder de cliënt te hebben gezien, werden deze behandelingen toch vergoed.


Nadat de Volkskrant een jaar geleden had gepubliceerd over deze constructie, zetten diverse zorgverzekeraars hun betalingen aan EuroPsyche stop. De stichting ging in juni 2012 failliet.


Uit het faillissementsverslag dat de curator in januari opstelde, blijkt voor het eerst hoe groot het bedrag aan onterecht uitgekeerde declaraties is. De zorgverzekeraars hebben een gezamenlijke claim op de boedel gelegd van 28 miljoen euro, voor behandelingen in de afgelopen vier jaar.


Dat bedrag kan zeker niet worden teruggehaald bij de stichting, die failliet is. 'Nu de boedel geen middelen heeft om dit bedrag te voldoen en ook geen middelen en mogelijkheden om dit standpunt te weerleggen, nu het vele duizenden dossiers betreft die niet/slecht toegankelijk zijn, heeft de curator ervoor gekozen de oplossing bij de behandelaars zelf neer te leggen', staat in het faillissementsverslag.


Dat betekent echter niet dat de verzekeraars het bedrag zomaar kunnen terugvorderen bij de zzp'ers die via EuroPsyche declareerden. 'Voorzover ik het kan overzien, lijkt me dat juridisch ingewikkeld. De betalingen zijn immers gedaan aan EuroPsyche, niet aan de behandelaren zelf', zegt Rien Hoogendoorn, advocaat bij Van den Herik & Verhulst, het kantoor dat het faillissement afhandelt. 'Maar misschien verzinnen de verzekeraars een truc.'


Bij verzekeraars is niet eens bekend wie de behandelaren precies zijn, zegt een woordvoerster van CZ. 'Wij hebben geprobeerd via de curator een lijst te krijgen, maar dat is tot nog toe niet gelukt. Daarnaast is het de vraag of wij een juridische positie hebben om het geld van individuen terug te vorderen.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden