Miljoenensubsidie voor Brabants/Limburgs orkest

Het provinciebestuur van Noord-Brabant wil de subsidie aan het Brabants Orkest bijna verzevenvoudigen als steun in de rug voor een samenwerking met het Limburgs Symfonieorkest.

VAN ONZE VERSLAGGEVERPETER DE GRAAF

DEN BOSCH - In de voorjaarsnota is 2 miljoen euro per jaar uitgetrokken voor het orkest. Dat is in totaal 8 miljoen euro voor de komende vier jaar. Tot dusver ontving het Brabants Orkest drie ton subsidie per jaar van de provincie, vooral voor educatietaken.

'We willen het Brabants Orkest ondersteunen om de omslag te maken', zei cultuurgedeputeerde Brigite van Haaften vrijdag op het provinciehuis. De regionale symfonieorkesten staan door de bezuinigingen van het kabinet onder druk om samen te werken. Het ministerie wil nog maar één symfonisch orkest in Zuid-Nederland.

'In Zuid-Nederland is op basis van de rijksbijdrage nog ruimte voor één orkest', erkent het provinciebestuur in de voorjaarsnota. De provincie stelt tot 2016 8 miljoen euro ter beschikking op voorwaarde dat 'het Brabants Orkest nauw samenwerkt met het Limburgs Symfonie Orkest'. Ook moet het orkest 'goed in verbinding blijven met de amateurkunst', zijn educatieve taak goed vervullen en 'na de transitie zonder provinciale middelen kunnen voortbestaan'.

Tussen het Brabants Orkest en het Limburgs Symfonie Orkest bestaan grote meningsverschillen over de gewenste samenwerking. Brabant wil één orkest voor Zuid-Nederland met twee vestigingsplaatsen: Eindhoven en Maastricht. De Limburgers willen samenwerken in één organisatie, waarin beide orkesten blijven voortbestaan. Het wachten is nu op het advies van de Raad voor de Cultuur.

Van Haaften vindt het wel belangrijk dat er een orkest overblijft 'die bijdraagt aan de herkenbaarheid en identiteit van de provincie'. Maar die functie kan ook worden vervuld door een gezamenlijk orkest voor Zuid-Nederland. 'Het is zoeken naar de juiste formule', zegt ze.

Uit de voorjaarsnota blijkt dat Brabant een meevaller heeft van 60 miljoen euro in de komende vier jaar, onder meer door hogere opbrengsten uit de motorrijtuigenbelasting en het aandelenpakket in netwerkbeheerder Enexis. Daarom kan er, tegen de landelijke trend in, flink worden geïnvesteerd in cultuur. Voor de podiumkunsten wil Brabant 1,5 miljoen euro per jaar uittrekken.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden