Miljoenenstrop dreigt voor boeren door flinke regenval

Veel boeren in het zuidoosten van Nederland hebben ernstig te lijden van de hevige regenval de afgelopen weken. Voor hen dreigt een financiële strop 'van enorme omvang', aldus de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) woensdag. De Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie ZLTO zegt dat boeren in de regio's Eindhoven en Boxmeer een schade lijden van 2 tot 3 miljoen euro.

Ondergelopen weilanden en akkers. Beeld ANP
Ondergelopen weilanden en akkers.Beeld ANP

Het KNMI waarschuwt voor woensdagavond in het hele land voor zware onweersbuien. Plaatselijk kan veel regen in korte tijd vallen en ook is er kans op hagel. Voor het hele land is code geel afgegeven.

'Honderden hectares staan vol water', zegt een woordvoerder van de LLTB over de zware regenval van de afgelopen dagen. Volgens de organisatie dreigen sommige Limburgse boeren failliet te gaan.

In Limburg en het zuidoosten van Brabant hebben veel gewassen schade opgelopen, zoals aardappelen, maïs, asperges, courgettes, bieten, en boomkwekerijproducten. Tot overmaat van ramp zijn twee beken na de regen afgelopen maandag in de Brabantse dorpen Reusel, Hoogeloon, Bladel en Hooge Mierde buiten hun oevers getreden, meldde waterschap De Dommel woensdag.

Deze beken, de Beerze en Reusel, kunnen het vele regenwater niet meer aan. In Hoogeloon viel maandag ruim 80 millimeter neerslag, net zoveel als gemiddeld in een maand. Bij Spoordonk, gemeente Oirschot, wordt een nooddijk aangelegd. Ook elders treft het schap noodmaatregelen. Er wordt nog meer regen verwacht, terwijl de bodem door de buien al verzadigd is, aldus het schap.

De rivier de IJssel is buiten zijn oevers getreden, na het noodweer van de afgelopen dagen. Beeld ANP
De rivier de IJssel is buiten zijn oevers getreden, na het noodweer van de afgelopen dagen.Beeld ANP

Claims

De LLTB wil dat staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken volgende week naar Limburg komt om de situatie te bekijken. De organisatie wil het liefst een speciaal noodfonds voor gedupeerde boeren. Het ZLTO ziet meer in schadeclaims bij het waterschap.

Deze organisatie van boeren in Brabant, Zeeland en een stuk van Gelderland roept individuele boeren op claims bij de waterschappen in te dienen. 'De waterschappen en niet het Rijk zijn immers verantwoordelijk voor het waterbeheer', aldus een woordvoerder van de ZLTO. Het is volgens hem ook nodig om met de schappen te praten over maatregelen in verband met de klimaatverandering.

De code geel van het KNMI geldt tot halverwege de avond. In Zuid-Holland was vandaag in de wijde omgeving van Zwijndrecht een windhoos te zien. Dat is een wervelwind die vaak als een trechtervormige slurf onder een onweerswolk zichtbaar is. Het Groningse Lauwersoog kreeg woensdagmiddag een wolkbreuk over zich heen.

De situatie bij Deventer. Beeld ANP
De situatie bij Deventer.Beeld ANP
Luchtfoto van ondergelopen weilanden en akkers bij Deurne. Beeld ANP
Luchtfoto van ondergelopen weilanden en akkers bij Deurne.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden