Miljoenenstrop ABN Amro en ING

Voor de Nederlandse banken ABN Amro en ING dreigt een miljoenenstrop als het noodlijdende Amerikaanse energieconcern Enron daadwerkelijk bankroet gaat....

Van onze verslaggever

ING liet vrijdag weten dat het 195 miljoen dollar (478 miljoen gulden) aan onverzekerde leningen heeft uitstaan bij Enron. De bank houdt, ondanks de tegenvaller, vast aan zijn beoogde winstgroei van 5 procent voor dit jaar. In het derde kwartaal nam ING al een voorziening van 225 miljoen euro voor het opvangen van slechte leningen.

ABN Amro maakte gisteren bekend dat het een voorziening zal treffen van 110 miljoen euro (242 miljoen gulden) als Enron failliet gaat. Hoeveel geld ABN Amro aan Enron heeft uitgeleend, wil de bank niet kwijt. Voor een groot deel staat de overheid overigens garant, zegt een woordvoerder. De voorziening zal alleen voor de direct aan Enron uitstaande kredieten worden genomen. Bedrijven die aan het concern gelieerd zijn, vallen buiten de voorziening.

Enron balanceert aan de rand van de afgrond door torenhoge schulden waar beleggers niets van wisten en ander mismanagement. Als het bedrijf failliet gaat, is dat het grootste faillissement in de geschiedenis.

Het energiebedrijf heeft vrijdag elfhonderd van de zestienhonderd werknemers in Europa ontslag aangezegd. Het bedrijf heeft in totaal 21 duizend werknemers.

In Europa, waar het concern sinds 1995 aan de weg timmert, heeft Enron ongeveer een kwart van de markt in handen. Vooral in Groot- Brittannië en Zuid-Europa heeft het een sterke positie.

Woensdag kreeg het bedrijf de nekslag, toen bleek dat de overname door het kleinere concurrent Dygeny niet doorging. Dygeny veranderde van gedachten omdat er nieuwe schulden aan het licht kwamen en omdat Enron te snel geld kwijtraakte.

Van de schulden van Enron, in totaal circa 20 miljard dollar, was tot voor kort 7 miljard dollar niet bekend. Zonder medeweten van de aandeelhouders bleek de directie schimmige transacties buiten de balans om te hebben uitgevoerd, die voor een deel aan henzelf ten goede kwamen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden