Miljoenenproject aardwarmte Den Haag mislukt

Het aardwarmteproject dat vierduizend woningen in Den Haag van milieuvriendelijke energie zou voorzien, is mislukt. De gemeente Den Haag, Eneco en E.ON hebben faillissement van het project aangevraagd.

AMSTERDAM - Met het project was 21 miljoen euro gemoeid, waarvan 3 miljoen was opgebracht door de gemeente Den Haag. Het geld kan als verloren worden beschouwd, al wil een woordvoerster van de gemeente niet uitsluiten dat er misschien nog een doorstart komt.


Den Haag begon in 2008 met drie woningbouwcorporaties en twee energiemaatschappijen aan het ambitieuze plan, dat moest bijdragen aan de ambitie om in 2050 een volledig CO2-neutrale gemeente te zijn. In Den Haag-Zuidwest zouden vierduizend woningen plus een aantal bedrijven door aardwarmte van groene energie worden voorzien.


De crisis gooide roet in het eten. De nieuw te bouwen woningen werden nauwelijks verkocht. Het gaat nu nog maar om een paar honderd woningen en dat is te weinig om de investering rendabel te maken. Met de gewonnen energie zouden weliswaar ook bestaande woningen kunnen worden verwarmd, maar daarvoor ligt de Haagse centrale te ver van geschikte woonwijken af. Het warme water is dan al afgekoeld voor het de woningen heeft bereikt.


Het project kampte vanaf het begin met technische problemen. Bij het boren naar aardwarmte, dat op 2.000 meter diepte wordt gewonnen, kwam ongewenst ook aardgas met het grondwater mee naar boven. Er moest een installatie worden gebouwd om dit gas vervolgens weer af te vangen.


Vorig jaar stapten woningcorporaties Staedion, Vestia en HaagWonen al uit het project. Zij hadden elk 3 miljoen euro geïnvesteerd. Daarop hielden ook de energiemaatschappijen het voor gezien. Om te voorkomen dat de gemeente verantwoordelijk zou worden voor de gemaakte schulden, besloot ook het college van B en W zich onlangs terug te trekken uit het gezamenlijke bedrijf Aardwarmte Den Haag VOF.


Den Haag is de eerste Nederlandse gemeente die een poging heeft gedaan een woonwijk te verwarmen met aardwarmte. De energiecentrale werd in juni 2012 geopend door toenmalig kroonprins Willem-Alexander.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden