Miljoenennota uitgelekt

De Miljoenennota is uitgelekt. RTL Nieuws citeerde woensdag uitgebreid uit de rijksbegroting voor 2005, die pas op Prinsjesdag volgende week dinsdag officieel wordt gepresenteerd. Volgens het ministerie van Financiën gaat het om een 'oer-, oer-, oerversie'...

ANP en Internetredactie

RTL Nieuws heeft de tekst van het document dat het in bezit heeft op op haar website gepubliceerd. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst gaat het niet om de definitieve versie en is de uitgelekte tekst op onderdelen onjuist.

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën spreekt van een 'oer-, oer-, oerversie'. 'Het is nog niet eens het stuk dat voor advies naar de Raad van State is gegaan', aldus de woordvoerder.

Ook volgens hem staan er in de door RTL gepresenteerde versie dingen die niet in de definitieve miljoenennota terecht zijn gekomen. Welke wil hij niet zeggen. 'Wij gunnen RTL niet de lol de verschillen te gaan duiden.'

De woordvoerder kon nog niet zeggen of Financiën stappen gaat ondernemen om het lek te achterhalen. 'Dat gaan we donderdag eens rustig bespreken.'

Tweede-Kamervoorzitter Weisglas vindt het lekken van de vertrouwelijke informatie 'schandelijk'. Weisglas 'betreurt het ten zeerste' dat de voornemens van de regering al op straat liggen. 'Het holt de grondwettelijke plaats uit die prinsjesdag in ons staatsbestel inneemt', aldus de Kamervoorzitter.

Media krijgen altijd de vrijdag voorafgaand aan Prinsjesdag onder strikt embargo de beschikking over de Miljoenennota en de begrotingen van de diverse ministeries. In het weekeinde bereiden kranten hun bijlages voor de derde dinsdag van september voor. Ook RTL heeft voor dit embargo getekend.

De voorpublicatie van de Miljoenennota 2005 betekent het einde van de embargoregeling, zei voorzitter Pieter Broertjes van het Genootschap van Hoofdredacteuren, tevens hoofdredacteur van de Volkskrant, woensdag in een reactie.

'Dit betekent dat volgend jaar de Rijksvoorlichtingsdienst de informatie niet meer voortijdig beschikbaar stelt, maar op Prinsjesdag om 15.15 uur. Dat betekent dat wie het snelst tikt het meeste voordeel heeft', zei Broertjes.

Elk jaar lekken voorafgaand aan Prinsjesdag wel een groot aantal voornemens van het kabinet uit. Soms zelfs complete begrotingen van afzonderlijke ministeries. Soms laten ministers die bewust lekken naar de pers, soms is het goed speurwerk van journalisten. Dat de volledige nota van tevoren uitlekt, is zeer uniek.

RTL Nieuws is ervan overtuigd een recente versie van de nota in handen te hebben. 'Verder kan ik er niets over zeggen, vanwege de bronbescherming', aldus chef politieke redactie Pieter Klein. 'Wij gaan vrijdag de embargoversie ophalen en dan zijn we erg benieuwd waar de kardinale verschillen zitten.'

Vrijwel alle maatregelen die in het door RTL gepubliceerde stuk staan waren de afgelopen weken al uitgelekt. Het kabinet schrijft zelf dat sommige daarvan pijnlijk kunnen zijn. Zo was al duidelijk dat bijvoorbeeld het collegegeld met 100 euro omhoog gaat, het grijs kenteken en het dubbel spaarloon verdwijnen en studenten boven de dertig jaar geen recht meer hebben op studiefinanciering.

Dat de vooruitzichten voor de Nederlandse economie nog niet bijster goed zijn, bleek ook al eerder. De economische groei blijft steken op 1,5 procent en het financieringstekort is ook nog steeds 2,7 procent. De werkloosheid stijgt volgend jaar bovendien naar 550.000 personen.

Nieuw is wel de concrete invulling van een aantal toezeggingen op het gebied van veiligheid in grote steden en de aanpak van terrorisme. Zo komt er 120 miljoen euro voor de grote steden beschikbaar zodat zij veelplegers en huiselijk geweld kunnen aanpakken. Ook is er 70 miljoen euro beschikbaar voor extra cellen voor veelplegers.

Voor de aanpak van terrorisme stelt het kabinet honderd man extra aan bij politie en Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

Nieuw is ook de 25 miljoen euro die vrijkomt de bestrijding van infectieziekten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden