Miljoenenfraude bij Parnassia

Parnassia, een van de grootste psychiatrische instellingen van ons land, is voor 2,3 miljoen euro opgelicht. Het Openbaar Ministerie verdenkt een 25-jarige uitzendkracht van boekhoudfraude. Mogelijk zijn enkele beursgenoteerde bedrijven op dezelfde manier getild.

JET BRUINSMA

AMSTERDAM - De verdachte, Zaniera B., werkte in 2008 vijf maanden op de financiële afdeling van Parnassia. Ze zou van mei tot oktober van dat jaar tientallen rekeningen van niet-bestaande crediteuren naar de Haagse instelling hebben verstuurd. Vandaar werd het geld doorgesluisd. Dat blijkt uit de tenlastelegging tegen B., die morgen voor de Haagse rechtbank moet verschijnen.

Parnassia ontdekte de fraude bij een controle in het najaar van 2008 en deed aangifte. B. heeft toen zes weken vastgezeten. Volgens het OM heeft ze geen cent ontvangen van de 2,3 miljoen euro die zij zou hebben weggesluisd. Een man die later voor de rechter moet komen, zou wel een klein deel van het verduisterde bedrag hebben ontvangen. Het grootste deel van het geld is nog spoorloos.

Parnassia laat weten niet de enige gedupeerde te zijn. Volgens een woordvoerster zijn in dezelfde periode ook andere bedrijven en instellingen het slachtoffer geworden van een soortgelijke fraudemethode. Parnassia heeft ook contact met die andere bedrijven: enkele beursgenoteerde ondernemingen en een onderwijsinstelling; de woordvoerster wil echter geen namen noemen. Hoewel het OM vermoedt dat er in deze zaken een fraudenetwerk actief is, zijn er naast B. en de onbekende man, geen andere personen opgepakt.

Volgens B's advocaat Michael Mantz is zijn cliënte onschuldig. 'Uit de computerhistorie blijkt dat onder alle frauduleuze betaalopdrachten haar naam staat. Er is sprake van een heel geraffineerde manier van oplichting. Daar is lang over nagedacht. Mijn cliënte ontkent dat zij er iets mee te maken heeft. Het zou ook wel erg dom zijn om fraude te plegen, terwijl je naam erbij staat en de pakkans dus honderd procent is. Zij is erin geluisd.'

De Haagse ggz-instelling - jaaromzet in 2009 meer dan 550 miljoen euro, winst ruim 7 miljoen euro - is verzekerd tegen dergelijke schade. Toch stelt Parnassia de leverancier van de software aansprakelijk, omdat die kennelijk gemanipuleerd kon worden. Er wordt onderhandeld over een schikking.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden