Miljoenenclaim tegen zorgdirecteur

Voormalig topman Bart V. van het Drentse thuiszorgbedrijf Icare hangt een miljoenenclaim boven het hoofd wegens oplichting, witwassen en belastingfraude. Als de rechter hem veroordeelt wegens fraude, zal het Openbaar Ministerie een zogeheten ontnemingszaak beginnen in het kader van de ‘plukze’-wetgeving.

Van onze medewerkster Jet Bruinsma

In het voorjaar van 2008 legde het OM wegens verdenking van fraude al voor 1,3 miljoen euro beslag op V.’s woning in Zuidhorn. Als V. wordt ‘geplukt’, wordt een veelvoud van dat bedrag teruggevorderd, liet het OM in het tv-programma NOVA weten.

Het functioneel parket, een onderdeel van het OM, heeft V. en twee voormalig managers van Icare vorig jaar twee weken lang verhoord. V. en een andere verdachte zaten ook twee weken vast. Ze worden ervan verdacht zich persoonlijk te hebben verrijkt met geld dat afkomstig is uit de AWBZ-premies. Met die premies wordt de thuiszorg betaald.

V. wordt ervan verdacht winst uit de verkoop van panden van Icare in eigen zak te hebben gestoken. Soms werd een pand al binnen een dag met winst doorverkocht. ‘Hij mocht panden verkopen, maar de winst die hij daar persoonlijk mee verwierf, heeft hij niet opgegeven aan de fiscus’, zei Marianne Bloos, waarnemend hoofd van het functioneel parket, tegen NOVA.

De fraudevermoedens hebben geen betrekking op het huidige Icare, dat in 2006 werd overgenomen door de thuiszorgreus Evean. V. was toen al weg, met een gouden handdruk van 969.000 euro.

V. heeft, aldus de woordvoerster van Evean, de toenmalige raad van toezicht onjuist geïnformeerd. Daardoor ging de raad akkoord met een aantal naderhand verdachte transacties. Evean heeft zich gevoegd in de strafzaak tegen V., om een forse schadevergoeding te kunnen eisen.

Het OM vermoedt dat bij de verkoop van het Icare-onderdeel Thuiszorg Perfect sprake is van oplichting. In 2000 verkocht V. het bedrijf voor één gulden aan de toenmalige directeur Addy S. Zij verkocht het in 2003 voor 7 miljoen euro aan Randstad. De opbrengst werd grotendeels gestort op haar eigen bv Breevenen. De rest ging naar de bv van een thuiszorgondernemer in Brabant, die haar geholpen had bij de verkoop.

In oktober komt de zaak-Icare voor het eerst voor de rechter in Assen. De zaak wordt dan nog niet inhoudelijk behandeld. Het betreft een zogeheten regiezitting, waarbij afspraken worden gemaakt over de verdere procedure.

Behalve ex-topman Bart V. zijn ook Addy S. en Jan B., die in 2002 het hulpmiddelenbedrijf UNU kocht van Icare, verdachten in de zaak. Het Openbaar Ministerie wil niet bevestigen (maar ontkent evenmin) dat het nog onderzoek doet naar twee vastgoedhandelaren die mogelijk betrokken waren bij strafbare transacties van V.

Een van hen is de eigenares van de failliete bedrijven Annaduin en Annavast. De bedrijven en hun eigenares gingen in 2007 failliet. Over de tweede handelaar is niets bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden