Miljoenenclaim dreigt voor NS na ongeluk

Een 21-jarige studente die beide benen verloor bij een val onder de trein, eist van de Nederlandse Spoorwegen (NS) een hoge vergoeding voor de schade die zij lijdt als gevolg van haar handicap....

Emma van Hilten, de advocate van de vrouw, vindt een vergoeding van ongeveer twee miljoen gulden gepast.

De studente raakte in april 1998 op station Santpoort-Noord invalide, nadat een trein wegreed terwijl zij met haar hand klem zat tussen de deuren. De NS heeft aansprakelijkheid voor het ongeval erkend en een schadevergoeding van 300 duizend gulden uitgekeerd. Dat is het maximum dat een vervoersbedrijf hoeft te betalen als een klant invalide raakt.

De inkomstenderving is echter vele malen hoger, meent Van Hilten. 'Haar toekomst is door dat ongeluk in duigen gevallen. Ze zal haar hele leven afhankelijk blijven van speciale voorzieningen', aldus Van Hilten.

De nalatigheid van de NS is volgens de Haagse advocate onder andere aan te tonen aan de hand van een rapport van Railned Spoorveiligheid dat na het ongeval in Santpoort-Noord is opgesteld. Daaruit blijkt dat het afbreken van de vertrekprocedure niet voorkomt in de opleiding van conducteurs. De trein kan ook wegrijden als de portofoons waarmee machinist en conducteur overleggen het niet doen. Oudere treinen kunnen gewoon vertrekken als er kleine voorwerpen klem zitten tussen een deur.

Deze problemen waren de NS al bekend, onder andere door een ongeval op het Amsterdamse Centraal Station ruim een jaar eerder. Toen verloor een 71-jarige vrouw beide benen doordat de trein wegreed terwijl haar hand tussen de deur vastzat. Slachtoffer en NS onderhandelen nog over de hoogte van de extra schadevergoeding. Van Hilten: 'De NS heeft een omgeving gecreëerd waarin menselijke fouten vanzelf ontstaan. Zij maken veiligheid ondergeschikt aan winst.'

Een NS-woordvoerder wil niet reageren op de schadeclaim. Hij benadrukt dat er jaarlijks een miljard keer wordt in- en uitgestapt. Gemiddeld is er één ongeval waarbij een reiziger sterft of zeer zwaar gewond raakt. In ongeveer zestig gevallen varieert het letsel van gering tot zwaar.

De bij het ongeval in Santpoort-Noord betrokken machinist zit nog steeds thuis en weet nog niet of hij zijn loopbaan bij de NS zal voortzetten. Vorige maand eiste het Openbaar Ministerie een voorwaardelijke celstraf van een maand en tachtig uur dienstverlening.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.