Miljoenenclaim beleggers tegen MeesPierson

Een groep van enkele honderden particuliere beleggers dient een schadeclaim in bij zakenbank MeesPierson die kan oplopen tot 30 miljoen gulden....

Van onze verslaggever

Op de bewuste vrijdag 11 februari bleek de belangstelling voor het aandeel in Amsterdam zo groot, dat de uitgiftekoers van ruim 21 euro in een klap verviervoudigde tot 89 euro. Uitsluitend bestens-orders ('koop tegen elke prijs', red.) werden uitgevoerd.

Pas na het sluiten van de handel bleek dat de koers in de VS - waar Via Net.Works eveneens een notering kreeg - circa de helft lager lag. Omdat aan de Amsterdamse beurs slechts een fractie van het totaal aantal Via-aandelen wordt verhandeld, is de Amerikaanse koers richtinggevend. De daaropvolgende maandag verloor het aandeel in Amsterdam daarom bijna 40 euro.

De beleggers betichten MeesPierson en de begeleidende Amerikaanse banken van misleiding. In het prospectus stond dat Via Net.Works gelijktijdig een notering zou krijgen aan zowel de AEX als de Amerikaanse Nasdaq.

'Die belofte is niet nagekomen', zegt W. Schonewille, advocaat bij het Haagse kantoor Barents & Krans. 'Beleggers hebben daardoor veel te veel betaald voor hun stukken.' Hij schat dat zeshonderd à dertienhonderd particulieren samen op papier zo'n 30 miljoen gulden hebben verloren.

Schonewille richt een stichting op die de belangen gaat behartigen van de '89 euro-beleggers'. 'Tot dusver hebben zich circa honderd particulieren gemeld', zegt B. Butot van de website emissies.com, waar gedupeerde beleggers zich kunnen aanmelden.

De stichting claimt de schade bij MeesPierson omdat de bank als Nederlandse instelling was betrokken bij de beursgang. In de VS zijn dat onder meer Donaldson, Lufkin & Jenrette (DLJ), Morgan Stanley Dean Witter en Salomon Smith Barney.

'Als gesprekken met de bank niets opleveren, stappen we naar de rechtbank in Amsterdam', zegt Schonewille. MeesPierson geeft geen commentaar. Een woordvoerder wil alleen kwijt dat 'de begeleidende bank niet hoeft te zorgen voor een stabiele koers'.

Hoewel veel beleggers bekend waren met de risico's van het beleggen via bestens-orders, zouden ook de banken die de orders uitvoerden niet vrijuit gaan. Tientallen particulieren zijn in financiële problemen gekomen door de beurstransacties.

'Dat komt omdat orders zijn uitgevoerd, terwijl de kredietlimiet van de belegger dat niet toeliet', zegt Schonewille. 'Er zijn zelfs mensen die nu een debetstand hebben van meer dan twee ton. De banken eisen vervolgens doodleuk aanzuivering van het tekort. Dat terwijl zij zijn tekortgeschoten in hun zorgplicht.'

Dinsdag maakte beursorganisatie AEX maatregelen bekend die excessen als die bij Via Net.Works moeten voorkomen. Orders die niet in reeële verhouding tot de uitgifteprijs, kunnen worden geweigerd. Ook kan de aanvang van de handel worden uitgesteld.

De beurs neemt de maatregelen vanwege de komende introducties van hightechbedrijven als Tie (vandaag naar de beurs) en World Online (17 maart). Beurswaakhond STE is intussen samen met de Amerikaanse zusterorganisatie SEC een onderzoek gestart naar de beursgang van Via Net.Works.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden