Miljoenenbonussen wekken woede beleggers

Aandeelhouders hebben donderdag hevig geprotesteerd tegen de miljoenenbonussen voor Heinekens bestuursvoorzitter Jean-François van Boxmeer en voor de financiële man René Hooft Graafland. Dankzij de steun van twee grootaandeelhouders met vertegenwoordigers in de raad van commissarissen worden de bonussen toch betaald.

AMSTERDAM - De stembusslag der aandeelhouders in de Beurs van Berlage in Amsterdam ging om twee voorstellen. In het ene zouden de twee bestuurders een speciale bonus krijgen als dank voor de overname van Asia Pacific Breweries, eind vorig jaar. Van Boxmeer zou 2,5 miljoen euro krijgen, Hooft Graafland 1,3 miljoen, allebei in de vorm van aandelen die ze pas over vijf jaar in handen krijgen, zodat ze nog koerswinst kunnen boeken. Verder kreeg Van Boxmeer, die gisteren voor een periode van vier jaar werd herbenoemd, een 'retentiebonus' van 1,5 miljoen. Dat bedrag krijgt hij uitbetaald als hij over twee jaar nog steeds bestuursvoorzitter is. Een blijfpremie, dus.


Met beide voorstellen stemde 80 procent van de aandeelhouders in. Maar de meeste van de voorstemmers kwamen van twee partijen: Heineken Holding, gedomineerd door de familie De Carvalho-Heineken, en Mexicaanse grootaandeelhouders die enkele jaren geleden hun brouwerij Femsa verkochten. Die overname werd deels betaald met aandelen Heineken, waardoor de grotaandeelhouders van Femsa nu naar schatting 10 procent van de aandelen Heineken hebben. Twee voormalige leden van het bestuur van Femsa zijn commissaris bij Heineken.


'Dat betekent dus dat die partij zeer sterk aan Heineken en dus aan de raad van commissarissen is gelieerd', zegt Bram van Els, woordvoerder van pensioenuitvoerde MN. Afgezien van deze twee partijen was er een flinke meerderheid tegen de bonussenplannen.


MN was een van de grote tegenstanders. MN sprak mede namens PGGM, ABP, Robeco, Syntrus Achmea, Menzis en het Pensioenfonds Grafische Bedrijven. Ook de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) was tegen de bonussen. De woordvoerder van de VEB noemde de blijfpremie voor Van Boxmeer een noviteit, maar nuanceerde dat meteen: 'De enige die zo'n premie eerder kreeg was Jean Paul Votron van Fortis, die hem kreeg na de overname van ABN Amro', sneerde hij.


De bonus was volgens hem 'ongepast', en bovendien: 'Ik geloof nooit dat meneer Van Boxmeer met 1,5 miljoen te lijmen is. En als hij hem niet krijgt, blijft hij toch. Dus u kunt hem beter een schouderklopje geven, dat is effectiever', zei hij tegen president-commissaris Cees van Lede.


De woordvoerders van MN betoogden tijdens de vergadering dat de bonussen niet nodig waren, omdat een bedrijfsovername 'behoort tot de gewone werkzaamheden van een bestuurder waarvoor geen aparte bonus nodig is'. Toen zij aankondigden tegen te stemmen, applaudisseerde de zaal. De herbenoeming van Van Boxmeer was wel weer een ouderwetse, probleemloze aangelegenheid.


miljoen euro is de bonus die bestuursvoorzitter Jean-François van Boxmeer van Heineken krijgt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden