nieuwsrecycling

Miljoenenboete voor verpakkingsfabrikanten als ze niet snel 800 extra glasbakken plaatsen

Fabrikanten die verpakte producten op de markt brengen, krijgen een miljoenenboete opgelegd als ze er niet in slagen om de inzameling van glas door consumenten te vergroten. Onder dreiging van een dwangsom moet het fonds vóór eind 2021 in Nederland 800 extra glasbakken plaatsen en andere maatregelen treffen om ervoor te zorgen dat 90 procent van alle glazen verpakkingen wordt recycled. Dat is nu nog niet het geval.

Vader en zoon brengen glas naar de glasbak. Beeld -
Vader en zoon brengen glas naar de glasbak.Beeld -

Dat heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) besloten. De fabrikanten die het betreft zijn verenigd in de Stichting Afvalfonds Verpakkingen. Deze stichting moet de boete ophoesten uit de verplichte bijdrage van de verpakkingsfabrikanten. Het doel van de stichting is te voldoen aan de wettelijke verplichting om het grootste deel van alle verpakkingen te recyclen.

Aan alle in 2014 vastgestelde normen voor de verschillende verpakkingsmaterialen wordt voldaan. Behalve die voor het glas, blijkt nu. In Nederland verdwijnt volgens de cijfers van het Afvalfonds nog altijd 14 procent van het glas bij het gewone huishoudelijk afval, vier procent meer dan wettelijk is toegestaan.

De inspectie is tot actie overgegaan door een uitspraak van de Raad van State in januari van dit jaar in een zaak die was aangespannen door de milieuorganisatie Recycling Netwerk. Die verwijt het Afvalfonds dat ze met de aangesloten bedrijven te weinig doet om de inzameling van glas te vergroten. De norm van 90 procent recycling is sinds 2010 niet gehaald.

De doelstellingen voor recycling en de behaalde percentages (in 2016) voor iedere soort verpakkingsmateriaal. Beeld Tussenevaluatie Raamovereenkomst Verpakkingen 2013-2022
De doelstellingen voor recycling en de behaalde percentages (in 2016) voor iedere soort verpakkingsmateriaal.Beeld Tussenevaluatie Raamovereenkomst Verpakkingen 2013-2022

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat stelde eerder dat ze geen dwangsom kon opleggen, maar de Raad van State verwierp dat verweer. De raad gaf haar acht weken om een besluit te nemen over het verzoek van Recycling Netwerk om de norm te handhaven.

De Inspectie Leefomgeving en Transport legt nu een dwangsom op van 7.000 euro voor elke extra glasbak die niet voor eind 2021 is geplaatst. Voor elke procentpunt recycling die het Afvalfonds in gebreke blijft, moet 1,5 miljoen euro worden betaald. Daarbij wordt elk jaar gekeken naar het behaalde percentage van het jaar daarvoor. Het nieuwe percentage mag niet lager uitvallen, aldus de inspectie in een toelichting.

Welwillende consument

Een woordvoerder van het Afvalfonds noemt het jammer dat de inspectie niet de inzamelingscijfers over 2018 heeft willen afwachten. Die worden voor 1 augustus aan het ministerie voorgelegd. ‘Je kunt je ook afvragen of 90 procent misschien niet te hoog gegrepen is. Van de plaatsing van extra glasbakken wordt het milieu wijzer, van een geldboete niet.’

Het Afvalfonds zegt met gemeenten die onder het landelijke gemiddelde blijven bij de inzameling van glas na te gaan hoe de situatie kan worden verbeterd. ‘Dan kijken we of de glasbakken wel op de juiste plek staan en of ze wel schoon genoeg zijn.’

Verder is het fonds afhankelijk van de welwillendheid van de consument. ‘In de keuken lukt het wel om glas te scheiden, maar in de badkamer gaat dat moeizamer. Niet iedereen weet dat ook de glazen deodorantrollen, ondanks de plastic top, in de glasbak kunnen. Ook kruidenpotjes belanden nog vaak in de vuilnisbak.’ Ook vinden consumenten niet altijd de ruimte in hun woning om afval gescheiden op te slaan.

Iedereen herkent het geklingel onderin de container: de glasbak viert feest. Precies veertig jaar geleden verscheen de eerste glasbak in het Nederlandse straatbeeld. In Den Bosch kwam een groot geel gevaarte bij een winkelcentrum. De Bosschenaren vieren dat nu met een gouden glasbak. Want Nederland is inmiddels wereldkampioen glasbakgooien.

Wat gebeurt er met al dat afval dat wij zo ijverig aan het scheiden zijn? We zijn er maar druk mee. Afval moet in steeds meer verschillende bakken en de regels verschillen nog eens per gemeente. Maar eenmaal in de scheidingsfabriek wordt het er allemaal niet eenvoudiger op.

Is statiegeld nodig om alle kleine flesjes en blikjes op te halen? Nadat het gedoemd leek te verdwijnen, is statiegeld juist aan een opmars bezig. Want het leidt tot minder zwerfafval en stimuleert hergebruik. ‘Statiegeld is een goede optie tegen zwerfvuil.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden