Miljoenenboete voor Duitse worstmakers om prijsafspraken

Na het bierkartel is in Duitsland ook een worstenkartel opgerold. De Duitse mededingingsautoriteit heeft 21 worstenmakers in het land in totaal 338 miljoen euro aan boetes opgelegd, omdat ze afspraken hebben gemaakt over illegale prijsverhogingen van worsten en hammen. Het gaat om een van de hoogste boetes voor kartelvorming ooit.

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER DE WAARD

AMSTERDAM - Onder de bedrijven die deel uitmaakten van het kartel zijn producenten van bekende merken als Böklunder, Herta, Meica, Rügenwalder en Wiesenhof. 'De prijsafspraken werden over een lange reeks van jaren gemaakt', aldus Andreas Mundt, president van het Kartellamt, de mededingingsautoriteit. De eerste keer kwamen ze in 2003 in klein gezelschap bijeen in het Atlantic Hotel in Hamburg, waar het kartel de naam Atlantic Kreis aan dankt. Later sloten meer bedrijven zich erbij aan. Daarna werden de afspraken vooral telefonisch vernieuwd en aangepast.

De grootste boete is voor het vleesbedrijf Clemens Tönnies Gruppe, producent van onder meer Böklunder, dat alleen al meer dan 100 miljoen euro moet betalen. Ook twee Zwitserse vleesbedrijven krijgen forse boetes, waaronder een dochter van het voedingsmiddelenconcern Nestlé.

De federatie van de Duitse vleesindustrie stelde dat de consumenten niet de dupe zijn geworden van de prijsafspraken. Ze werden alleen gemaakt om tegenwicht te bieden aan de grote vleeshandelaren en vleesinkopers die optreden voor de supermarkten zoals Edeka, Rewe, Lidl en Aldi. Zij spelen de vleeshandelaren tegen elkaar uit.

Het onderzoek van het Kartellamt begon na een anonieme tip. Elf bedrijven legden daarna bekentenissen af in ruil voor een lagere boete. Het Kartellamt heeft dit jaar al voor meer dan 1 miljard euro aan boetes opgelegd vanwege overtreding van de mededingingsregels. Eerder werd een boete van meer dan 338 miljoen euro uitgedeeld aan een Duits bierkartel. Hieraan namen meer dan elf brouwerijen deel die samen goed zijn voor de helft van de Duitse bieromzet, waaronder Carlsberg en Radeberger. Verder werden prijsregelingen of andere concurrentiebeperkende afspraken ontdekt bij onder meer koffiebranders, schoenlappers en brandweerapparatuurleveranciers. De grootste boete die ooit werd opgelegd is 660 miljoen voor de cementproducenten.

De worstenfabrikanten zijn net als de bierbrouwerijen voornemens beroep tegen de straffen aan te tekenen bij een rechtbank in Düsseldorf die deze zaken behandelt. Het Kartellamt zegt de procedures met vertrouwen tegemoet te zien. Het onderzoek heeft vijf jaar in beslag genomen. 'De boetes lijken hoog, maar de omzet en het grote aantal deelnemende bedrijven rechtvaardigen die. In de tijd dat het kartel van kracht was, zijn miljardenomzetten geboekt', aldus Mundt. De 21 bedrijven zeggen de boetes niet te kunnen betalen zonder verhoging van de vleesprijzen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden