Miljoenenboete geëist tegen tankopslagbedrijf Odfjell
Tankopslagbedrijf Odfjell moet drie miljoen euro boete betalen als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt. Deze eis legde officier van justitie L. Boogert maandag neer in de strafzaak tegen het bedrijf in het Rotterdamse Botlekgebied.
AMSTERDAM - Het bedrijf, dat 288 tanks heeft staan voor de opslag van de gevaarlijkste stoffen, handelde volgens de officier jarenlang in strijd met de veiligheids- en vergunningsvoorschriften. Bovendien deed Odfjell weinig om zware ongevallen te voorkomen. Naast de forse boete eiste de aanklager dat het bedrijf een jaar wordt stilgelegd als het de veiligheid niet verbetert.
Directeur Theo Olijve liet maandag weten geschrokken te zijn van de eis. Het bedrijf heeft opnieuw beterschap beloofd. Hoe hij wil laten merken dat het hem ernst is - Olijve is pas een paar maanden in dienst - vindt hij moeilijk aan te geven. 'Ik heb het volledige mandaat van het hoofdkantoor om te doen wat nodig is om het bedrijf weer in goede staat te krijgen.'
Volgens Olijve is het bedrijf sinds de stillegging 'technisch failliet'. Het Noorse moederbedrijf moet er elke maand geld in steken en er wordt te weinig verdiend - slechts 40 procent van de tanks is nog maar in gebruik.
Eerder dit jaar kwam de Onderzoeksraad voor Veiligheid met een vernietigend rapport over het bedrijf. 'In de twaalf jaar dat Odfjell de terminal in Rotterdam in bedrijf heeft, is de veiligheidssituatie nooit substantieel verbeterd. Het verwondert de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat een bedrijf dat op grote schaal omgaat met gevaarlijke stoffen zo lang heeft kunnen doormodderen', stelde de raad in juni.
De olieopslaglocatie van het Noorse bedrijf Odfjell in het Rotterdamse havengebied was een gevaar voor werknemers en omwonenden en dat gevaar werd jarenlang niet beteugeld. Vorig jaar augustus werd het bedrijf stilgelegd. Er waren de jaren daarvoor vele incidenten geweest, waaronder lekkage van het kankerverwekkende benzeen en een ontsnapte butaanwolk (licht ontvlambaar).
Er vielen geen slachtoffers. Maar als brand was ontstaan, had die kunnen overslaan naar de opslagtanks, en hadden giftige wolken richting Vlaardingen, Schiedam, Rozenburg en Maassluis kunnen waaien, schreef de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, die ook forse kritiek uitte op de toezichthouders. Die waren veel te gedienstig geweest aan tankopslagbedrijf Odfjell.
undefined