Miljoenenboete dreigt voor Canadees bedrijf vanwege illegale gaswinning in Nederland

Het van oorsprong Canadese gasbedrijf Vermilion hangt een boete van maximaal 10 miljoen euro boven het hoofd omdat het bedrijf gas wint zonder vergunning. Dat schrijft het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) in een vooraankondiging. Het bedrijf heeft tot maandag de tijd gekregen om zich te verweren.

Beeld anp

Vermilion haalt gas uit het gasveld Langezwaag bij Heerenveen. Daarvoor heeft het al sinds september 2012 een vergunning. Het bedrijf heeft twee legale gasputten bij Heerenveen. Maar midden vorig jaar boorde Vermilion een derde put. Het bedrijf diende daarvoor op 24 november 2016 een winningsplan in bij het ministerie van Economische Zaken. Vermilion wachtte niet op goedkeuring van dat plan, maar begon diezelfde dag nog gas te winnen. Het ministerie heeft het plan nog altijd niet goedgekeurd.

Boete

Dat feit kwam naar buiten via lokale media. Het Staatstoezicht belde met Vermilion op 2 maart, constateerde dat die lokale berichtgeving klopte als een bus en besloot tot een 'last met dwangsom', een boete op nog te produceren gas van 1 euro per kubieke meter. De boete is nog niet opgelegd; eerst krijgt Vermilion nog de kans zich te verweren. Het SodM heeft het bedrijf daarvoor tot maandag de tijd gegeven.

Het komt niet vaak voor dat het SodM dergelijke dwangsommen oplegt. Volgens het laatste jaarverslag, dat over 2015, is er één keer een vooraankondiging gedaan, in 2014 helemaal niet, in 2013 en in 2010 telkens één keer.

Wapse

Maar met Vermilion is er nu plotseling om de haverklap een probleem. Begin dit jaar werd een omgevingsvergunning van Vermilion voor winning in het Drentse Wapse door een rechter vernietigd. Vermilion ging onverdroten door met winning en wilde die zelfs flink opvoeren. Ook in dit geval legde het Staatstoezicht een dwangsom op van 1 euro per kuub, en legde Vermilion de productie stil. Dat zou het bedrijf rond een ton per dag hebben gekost. Pas op 2 maart kon de kraan weer open, toen een rechter in hoger beroep de vergunning weer in werking stelde. Voorlopig, want een definitieve uitspraak over die vergunning is nog niet gedaan.

Inmiddels is SodM ook begonnen met een onderzoek of Vermilion zich wel aan de wet heeft gehouden bij de twee andere gasputten bij Heerenveen. Vermilion was niet bereikbaar voor commentaar.

Canadees bedrijf

Vermilion is een Canadees bedrijf met hoofdkantoor in Calgary. Het bedrijf werd in 1994 opgericht, en vestigde in 2004 kantoren in Harlingen en in Amsterdam. Er werken wereldwijd 700 mensen, en het bedrijf heeft een beurswaarde van 5 miljard euro.

In Nederland werken 225 mensen bij Vermilion, en de omzet bedroeg in 2015 91 miljoen. Vermilion nam in 2015 1 procent van de Nederlandse gasproductie voor zijn rekening. De NAM, veruit de grootste, heeft een marktaandeel van 75 procent. Vermilion heeft concessies in Friesland en Drenthe, de kop van Noord-Holland en in een gebied onder Utrecht.

In september vorig jaar zou het bedrijf beginnen met boren naar een gasveld bij Aalburg. Daarbij zou aanvankelijk ook gebruikgemaakt worden van fracking: het injecteren van chemicaliën om bodemgesteente te kraken. Uiteindelijk zag Vermilion van die boorpartij af omdat de verwachting voor het gasveld naar beneden was bijgesteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden