Miljoenen voor kinderen in noodsituatie

Nederland schenkt 166 miljoen euro aan Unicef, waarmee de komende vier jaar goed onderwijs kan worden gegeven aan circa 25 miljoen kinderen in noodsituaties en voormalige crisisgebieden....

Van onze verslaggever

De Nederlandse regering schenkt vandaag 166 miljoen euro aan Unicef. Deze donatie is de grootste, eenmalige en geoormerkte bijdrage die Unicef in haar 60-jarige bestaan ooit ontvangen heeft.

Het geld is bestemd voor onderwijs aan kinderen in noodsituaties en (voormalige) crisisgebieden. Met de donatie kan Unicef haar

onderwijsprogramma’s voor kinderen in noodsituaties - zowel door conflicten als natuurrampen - enorm uitbreiden. Tien miljoen kinderen krijgen op dit moment geen onderwijs en nog eens vijftien miljoen kinderen in crisissituaties krijgen slecht onderwijs.

Met de Nederlandse bijdrage kan Unicef deze kinderen beter onderwijs en zicht op een toekomst bieden. Kinderen herstellen sneller van rampen en crises als ze naar school kunnen. ‘School is voor hen zowel fysiek als psychologisch een veilige haven’, aldus Unicef.

Uitgangspunt is dat goed onderwijs bijdraagt aan een stabiele en vreedzame samenleving.

Minister Agnes van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) heeft de overeenkomst met Unicef gesloten vanwege de vernieuwende aanpak en de nauwe samenwerking met plaatselijke organisaties. De helft van de kinderen die op dit moment geen onderwijs volgt, woont in een van de zeventig landen waar een conflict woedt of heeft gewoed.

Het geld zal over een periode van vier jaar worden besteed. Unicef verwacht dat 40 landen van de bijdrage zullen profiteren, waaronder: Soedan, Liberië, Centrale Afrikaanse Republiek, Congo, Libanon, de bezette Palestijnse gebieden, Nepal, Myanmar, Haïti,Sri Lanka, Ivoorkust, Azerbeidzjan, Oeganda, Zimbabwe, Rwanda en Swaziland.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden