Miljoenen rijke Chinezen willen wereldmerken, geen namaak
SHANGHAI - De Huaihai Lu is de straat met de meeste luxe merken van Shanghai - zeg maar de P.C. Hooftstraat van China. Je vindt er alle wereldmerken naast elkaar, van het prijzige kristal van Swarovski tot de horloges van Patek Philippe.
De nieuwe Chinese middenklasse komt er graag winkelen, zo is donderdag te zien. Het is nieuwjaarsdag in China, het begin van het Jaar van het Konijn, symbool voor geluk en rijkdom. Voor de meeste Shanghainezen is het een vrije dag en dan is shoppen een geliefde tijdsbesteding. Met vele duizenden tegelijk wandelt de gegoede burgerij door de kilometerslange luxekoopgoot van de stad.
Voor de rijke elite - China heeft de meeste miljonairs ter wereld, op de VS na - is de namaak waar het land vanouds kampioen in is, een doodzonde geworden. Het moet echt zijn, van een groot merk, van hoge kwaliteit, zo eisen miljoenen Chinezen nu.
Een groeiende vraag uit China stimuleert zo al enkele jaren de omzet van de bekende merken van dure tassen en andere modeaccessoires. Ook de betere merken huishoudelijke apparatuur en consumentenelektronica profiteren ervan. Apple heeft niet voor niets onlangs een van zijn grootste winkels in hartje Shanghai geopend.
Ook in de autobranche is het China-effect goed te zien. Alle luxe merken, van Audi, BMW, Jaguar en Mercedes tot Range Rover, Porsche, Bentley, Ferrari en Maserati, breiden hun dealernetwerken uit, tot in onbekende provinciesteden toe. Voor de grote BMW-7 serie is China een van de belangrijkste markten geworden. Audi houdt er rekening mee dat China dit jaar thuismarkt Duitsland in verkoopcijfers zal passeren. Mercedes zag de verkopen in China in januari met 87 procent.
Het effect van China op de winstbalans mag voor tal van luxe westerse merken gunstig zijn, veel banen in Europa levert het vaak niet op. Tal van luxe merken hebben hun productie uitbesteed in Azië, met China voorop. Alle spullen van Apple komen zo uit China en Taiwan, automerken brengen ook steeds meer productie naar China. Audi, BMW en Mercedes hebben er al jaren fabrieken, in voor Peking verplichte joint ventures met Chinese staatsautomakers. De Chinese regering werkt deze trend in de hand door hoge belasting te heffen op de invoer van dure auto's en andere luxe producten.