Miljoenen Noord-Koreanen bij uitvaart Geliefde Leider

Miljoenen mensen stromen vandaag in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang samen voor de begrafenis van de anderhalve week terug overleden leider Kim Jong-il. Verwacht wordt dat het net zo'n massaal vertoon van rouw zal worden als bij de begrafenis van zijn vader Kim Il-sung in 1994.

AMSTERDAM - Toen hadden twee miljoen huilende en hysterisch krijsende Koreanen zich opgesteld langs de straten van de 'hoofdstad van de Revolutie' om de stalinistische leider de laatste eer te bewijzen, terwijl hij in een kristallen sarcofaag op een zwarte Lincoln Continental door het centrum van Pyongyang werd gereden.


De autoriteiten hebben geen details prijsgegeven over het verloop van de begrafenisceremonie van Kim Jong-il vandaag, maar deskundigen verwachten dat ook dit keer de sarcofaag met het lichaam van de gestorven leider een rondrit zal maken door de stad.


Naar verluidt had Kim Jong-il in 1994 de begrafenisceremonie persoonlijk tot in de details geregeld. Zo zou hij tegen de traditie in voor een glimlachend portret van zijn vader hebben gekozen in plaats van de sombere gelaatsuitdrukking die gebruikelijk is bij Koreaanse uitvaartplechtigheden.


Sommige waarnemers verwachten dat de plechtigheid voor Kim Jong-il, die op 17 december aan een hartaanval bezweek, een sterker militair karakter zal krijgen. Met een grootscheepse militaire parade zou de jonge nieuwe Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un kunnen laten zien dat hij de steun geniet van de strijdkrachten. Die spelen, anders dan in China, een nog prominentere rol dan de communistische partij.


In de schaduw

Maar waarschijnlijk zullen de autoriteiten er zorg voor dragen dat de plechtigheid voor Kim Jong-il de begrafenis van zijn vader niet in de schaduw stelt. Dat zou afbreuk doen aan de Noord-Koreaanse staatsideologie, waarin Kim Il-sung, die het fundament legde voor het strenge communistische systeem, nog steeds de meest vereerde figuur is.


Aan het einde van de plechtigheid zal Kim Jong-il worden bijgezet in het Kumsusan-mausoleum, waar ook het gebalsemde lichaam van zijn vader ligt. Waarschijnlijk zal ook het lijk van Kim Jong-il voor de eeuwigheid worden bewaard. Mogelijk zal dat worden gedaan door specialisten van het 'Wetenschappelijk onderzoekscentrum voor medisch-biologische technologie' in Moskou. Dat heeft ook Kim Il-sung, Lenin en Ho Chi Minh gebalsemd.


Pyongyang-watchers zijn benieuwd of de plechtigheid ook duidelijkheid zal brengen over de identiteit van een jonge vrouw die op foto's in het gezelschap van Kim Jong-un is gesignaleerd. Gespeculeerd wordt dat de vrouw, die ergens in de twintig is, de echtgenote van de nieuwe leider is. Zij zou vorig jaar een dochtertje hebben gekregen.


Buitenlandse delegaties zijn niet uitgenodigd. Eerder deze week brachten wel de weduwe van ex-president Kim Dae-jung van Zuid-Korea en Hyun Jung-eun, de topman van het Zuid-Koreaanse Hyundai-concern een bezoek aan Pyongyang om hun medeleven te betonen.


De enige vertegenwoordiger uit het Westen die vandaag zijn opwachting zal maken in Pyongyang is dominee Moon Hyung-jin, die een Amerikaans paspoort heeft. Hij is de zoon van dominee Sun Myung Moon, de oprichter van de Verenigingskerk, ook wel de Moon-sekte genoemd. Die religieuze beweging heeft zakelijke banden met Noord-Korea.


Als we de Noord-Koreaanse media mogen geloven maakt zelfs de dierenwereld zich op voor het afscheid van de 'Geliefde Leider', die anderhalve week geleden overleed. Een witte vogel zou volgens de Noord-Koreaanse radio afgelopen week met zijn vleugels de sneeuw van de schouders van het standbeeld van Kim Jong-il hebben geveegd. De vogel zou daarmee 'de harten van talloze mensen hebben geraakt'. Bij de begrafenis van Kim Il-sung 'huilden' volgens de nieuwslezer 'de bergen en de rivieren' en steeg een zwerm 'wenende zwaluwen' op.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden