'Miljoenen nodig voor herstel iconische rijksmonumenten'

De provincies hebben niet genoeg geld om iconische rijksmonumenten te restaureren. Zij eisen een extra bijdrage van de overheid om te voorkomen dat monumenten zoals de Domtoren in Utrecht in verval raken.

Redactie
De provincies komen geld tekort voor de restauraties van iconische rijksmonumenten, waaronder de Domtoren in Utrecht. Beeld anp
De provincies komen geld tekort voor de restauraties van iconische rijksmonumenten, waaronder de Domtoren in Utrecht.Beeld anp

De jaarlijkse rijksbijdrage van 20 miljoen euro is niet genoeg. De provincies willen dat de overheid hen met een 'meer realistisch' budget gaat steunen bij het in stand houden van rijksmonumenten. Volgens een berekening van het Interprovinciaal Overleg (IPO) gaat het herstel van 36 beeldbepalende monumenten de komende vijf jaar ongeveer 373 miljoen euro kosten.

Op de lijst staan onder meer het Centraal Station in Amsterdam (50 miljoen), Paleis Soestdijk in Baarn (45 miljoen) en de Domtoren in Utrecht (20 miljoen). De benodigde 262 miljoen euro voor het herstel van de Maastunnel in Rotterdam, de oudste tunnel van Nederland, zijn niet meegerekend.

Afspraken

Een delegatie van de provincies bespreekt maandag de geldproblemen met minister Jet Bussemaker. De provincies, die sinds 2012 verantwoordelijk zijn voor rijksmonumenten, eisen nieuwe afspraken over de financiering en willen garanties voor de lange termijn.

Fleur Gräper-van Koolwijk, portefeuillehouder cultureel erfgoed namens de provincies: 'Provincies zijn bereid hun verantwoordelijk te nemen en dat doen zij, ook financieel, maar bij het takenpakket hoort ook een realistische bijdrage van het Rijk die in verhouding staat tot de opgave die er ligt.'

Volgens het IPO genereren de provincies jaarlijks 20 tot 40 miljoen euro ten behoeve van restauraties, maar dit zou opgeteld bij de rijksbijdrage niet genoeg zijn om rijksmonumenten op te knappen.

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Beeld anp
Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en WetenschapBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden