Miljoenen Italianen blij met heilige Pius

Miljoenen Italianen hebben het voor hen best denkbare kerstgeschenk gekregen. Hun idool Padre Pio, broeder Pius, wordt heilig verklaard. De in 1968 overleden minderbroeder, vermaard door periodieke bloedingen aan handen en voeten, is door de paus met ongekende snelheid tot het altaar der heiligen gepromoveerd....

Twee jaar geleden werd Padre Pio al zalig verklaard, nadat de Vaticaanse Congregatie voor Zalig- en Heiligverklaringen minstens één door de monnik verricht wonder had weten vast te stellen. Voor de laatste stap, de heiligverklaring, zijn meer wonderen en meestal eeuwen van onderzoek vereist. Zo niet in het geval van Padre Pio - de aan hem toegeschreven mirakels zijn ontelbaar en nemen dagelijks in omvang toe.

Kreupelen kunnen plotseling weer lopen, gestrande huwelijken worden gered en zelfs in de lotto is succes verzekerd als Padre Pio maar voldoende wordt aanbeden. De Capucijner is in Italië een cultfiguur geworden. Zijn gelaat, inclusief de ingepakte handen, siert inmiddels de woonkamer en de auto van veel Italianen. Er zijn nauwelijks nog winkels, benzinestations of taxi's te vinden waarin zich niet een foto of beeldje van de beminnelijke monnik bevindt.

Vorig jaar, kort nadat Padre Pio was zalig verklaard, bezochten niet minder dan zeven miljoen pelgrims het Capucijnenklooster van Padre Pio, voornamelijk Italianen. De regio wordt daardoor een van de welvarendste van Italië. Dit jaar zijn het er naar schatting acht miljoen, waarmee het op plaats twee is beland van drukst bezochte katholieke heiligdommen. In korte tijd zijn er dertig hotels gebouwd, terwijl de echte boom nog moet komen.

In 2003 wordt een door de architect Renzo Piano ontworpen kerk geopend, waarop zonder overdrijving de kwalificatie gigantisch van toepassing is. In de nieuwe kerk in San Giovanni Rotondo, een plaats met 25 duizend inwoners, kunnen 10 duizend gelovigen worden ondergebracht, terwijl het plein plaats biedt aan nog eens 40 duizend mensen. Tot in de verre omtrek zijn horeca en andere branches druk doende hun nering op tijd klaar te hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden