Nieuws

Miljoenen inwoners Texas zonder elektriciteit door winterweer, politiek bekvecht over duurzame energie

Miljoenen inwoners van Texas worden voor de zesde opeenvolgende dag getroffen door extreem winterweer. Ruim vier miljoen Texanen zitten zonder elektriciteit. Zware winterstormen, flinke sneeuwval en vriesweer zullen volgens de laatste weersvoorspellingen nog de komende dagen het openbare leven verlammen.

Linda McCoy uit Houston probeert zich bij een openhaard warm te houden. Beeld Getty Images
Linda McCoy uit Houston probeert zich bij een openhaard warm te houden.Beeld Getty Images

Zo’n zeven miljoen inwoners van de staat, die dit winterweer niet gewend zijn, zijn gedwongen het leidingwater eerst te koken. Het gaat hier om een kwart van de bevolking. Ook bedrijven en ziekenhuizen worden geconfronteerd met gebarsten of bevroren waterleidingen.

Elektriciteits-, gas- en waterleidingbedrijven proberen met alle macht het hoofd boven water te houden nadat de staat vorige week werd overvallen door de zware winterstormen. Ook staten in het zuiden en het midwesten zijn hard getroffen. Volgens de National Weather Service, het Amerikaanse equivalent van het KNMI, zijn meer dan 100- van de 331 miljoen Amerikanen de dupe van de extreme temperaturen en de grote sneeuwval.

De weerdienst verwacht dat het pas in het weekeinde minder koud zal worden. In grote delen van het getroffen gebied zal het ook dan echter nog vele graden kouder zijn dan normaal. In sommige steden in Texas en Tennessee worden inwoners vanwege de schaarste aangeraden geen of minder water te gebruiken. Door de elektriciteitsuitval en het vriesweer kunnen de nutsbedrijven hun voorzieningen amper draaiende houden.

‘Onacceptabel’

Tot overmaat van ramp bezwijken ook veel elektriciteitskabels door de zware sneeuwval. Terwijl miljoenen Amerikanen op allerlei manieren proberen warm te blijven, onder andere door de accu’s van hun auto’s in te zetten, neemt de kritiek toe op vooral het elektriciteitsbedrijf van Texas. Ercot, dat driekwart van de elektriciteitsvoorziening in de staat in handen heeft, wordt bekritiseerd omdat het niet goed voorbereid was op het barre winterweer.

Gouverneur Greg Abbott zei dat het bedrijf de afgelopen dagen ‘in het geheel niet betrouwbaar’ was. ‘Dit is onacceptabel’, aldus de gouverneur. Hij kondigde noodmaatregelen aan om de elektriciteitsvoorziening beter te beheren. Volgens Abbott, een Republikein, waren problemen met de leverantie van duurzame energie deels de schuld voor de uitval van de elektriciteit. Een deel van de opwekking van wind- en zonne-energie, goed voor tien procent van de elektriciteit in Texas, kwam stil te liggen.

Abbott: ‘Het toont alleen maar aan dat fossiele brandstof noodzakelijk is voor Texas en andere staten om ervoor te zorgen dat we onze huizen in de winter kunnen verwarmen en in de zomer koel kunnen houden.’

Olieproductie

De Democratische volksvertegenwoordiger Alexandria Ocasio-Cortez, initiatiefnemer van het door Abbott bekritiseerde ambitieuze milieuplan Green New Deal, viel hem direct aan. ‘Abbott lijkt geen vat op zijn staat te hebben, dus hier is een herinnering: Texas draait voor 80 tot 90 procent op fossiele brandstoffen’, twitterde Ocasio-Cortez.

Het winterweer heeft ook de olie- en gasproductie in de staat stilgelegd. Texas is de grootste producent in de VS van fossiele brandstoffen. De normale productie van een miljoen vaten olie per dag is niet meer mogelijk. Ook is de raffinage van vier miljoen vaten olie per dag stilgelegd. Abbott heeft gevraagd de export van gas naar onder andere Mexico tijdelijk te stoppen.

Een andere prominente Texaanse Republikein die kritiek had op het milieuplan van Ocasio-Cortez, dat sterk de nadruk legt op duurzame energie, is door de elektriciteitsuitval in zijn staat flink in verlegenheid gebracht. Ted Cruz hekelde in de zomer een oproep van de Democratische gouverneur van Californië om zuinig te zijn met elektriciteit.

Het Californische netwerk viel toen diverse malen uit tijdens een hittegolf. ‘Californië is nu niet in staat om zelfs maar de basisvoorzieningen van een beschaafde samenleving te leveren, zoals betrouwbare elektriciteit’, twitterde Cruz toen. ‘Ik hoop dat je niet van airconditioning houdt.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden