'Miljoenen Heerenveen onterecht'

Door een briefje van een actiegroep aan de Europese Commissie moet een Amerikaanse multinational mogelijk miljoenen guldens aan subsidie terugbetalen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Daarvoor heeft het naar schatting dertig tot veertig miljoen subsidie toegezegd gekregen van het Ministerie van Economische Zaken en de drie Noordelijke provincies. Dat is teveel, denkt de Stichting Mobilisatie Heerenveen en Omstreken. Een bedrijf mag niet meer dan 20 procent van de totale investeringen ontvangen als subsidie, zo schrijft een Europese wet voor.

De gemeente Heerenveen is dolblij met de komst van SCI, dat werk denkt te hebben voor duizend medewerkers. Daarom krijgt SCI onder andere voor iedere aangestelde werkloze tien- tot achttien duizend gulden van de provincie Friesland. Gemeenschapsgeld dat veel beter besteed kan worden, vindt de actiegroep.

'Die duizend banen zijn geen echte banen, maar plaatsen voor oproepkrachten die tegen het minimumloon moeten werken, zegt C. Lammerts van Bueren van de actiegroep. 'Als de vraag naar computers tegenvalt, is er geen werk en dus geen inkomen voor die mensen.'

Bovendien is de subsidie aan SCI volgens Lammerts 'oneerlijk'. Het bedrijf kon onder meer 24 hectare grond kopen voor vijf gulden per vierkante meter, ver onder de prijs waarvoor de grond is aangekocht door de overheid.

Daarom schreven Lammerts en de zijnen begin vorig jaar 'een eenvoudig briefje' naar Europees commissaris K. van Miert, met de vraag of dit allemaal wel mag. Van Miert waakt over de eerlijke mededinging in de Europese Unie.

Na een diepgaand onderzoek heeft Brussel de indruk gekregen dat de Nederlandse overheid, in haar ijver om SCI naar Heerenveen te halen, wel erg veel subsidie heeft gegeven. En dat is in strijd met Europese regelgeving.

De Commissie zal Nederland waarschijnlijk vandaag om opheldering vragen. De kans bestaat dat SCI een flink deel van de subsidie moet terugbetalen. SCI wil niet reageren.

Lammerts: ' De beerput, die is open'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden