'Miljoenen extra voor huurtoeslag'

Het kabinet steekt miljoenen extra in het opvangen van de tekorten bij de huurtoeslag. Het gaat om een totaalbedrag van ongeveer 190 miljoen euro. Volgens ingewijden maakt deze afspraak deel uit van het begrotingsakkoord dat de ministerraad vrijdag heeft bereikt.

De bewindslieden werden het eens over een omvangrijk pakket besluiten voor dit jaar en volgende jaren. Minister Bos van Financiën toonde zich na afloop zeer tevreden over het resultaat. Volgens hem had het kabinet geen makkelijke klus. ‘Nooit eerder waren er in economisch gunstige tijden zoveel problemen.’ Niet alleen minister Vogelaar van Wonen kampte met financiële tekorten, ook staatssecretaris Dijksma van Onderwijs had te maken met een tegenvaller in de kinderopvang van een half miljard euro.

In tegenstelling tot Vogelaar krijgen Dijksma en Bussemaker geen extra geld van het kabinet. Dijksma moet daarom flink snijden in de kinderopvang.

Volgend jaar
Dat hoeft overigens pas volgend jaar. Voor dit jaar neemt Bos de tegenvallers in de kinderopvang nog voor zijn rekening. Hij heeft wat extra geld binnengekregen doordat het Rijk profiteert van de hogere inflatie.

Donderdag lekte al uit dat Dijksma de gastouderregeling in de kinderopvang wil schrappen. Als alternatief denkt het kabinet aan het verhogen van een inkomensafhankelijke belastingkorting, zodat ouders toch familie of bekenden kunnen inschakelen voor kinderopvang. Ook overweegt het kabinet een soort wittewerksterregeling voor kleinschalige kinderopvang, aldus een bron.

Vergoeding
Het kabinet wil verder snijden in de vergoeding die ouders ontvangen voor de kinderopvang. De ministers zijn het er nog niet over eens hoe dat zal gebeuren. In augustus praten ze er verder over.

Minister Vogelaar zei na de ministerraad dat ze ‘een mooi bedrag heeft gekregen’ voor probleemwijken. Volgens een betrokkene trekt ze hier inderdaad een kleine 200 miljoen extra voor uit, maar komt dat geld uit haar eigen begroting.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.