Miljoenen biggen onnodig gecastreerd

Jaarlijks worden in Nederland tien miljoen biggen gecastreerd vanwege de zogenaamde berengeur, maar die onaangename geur komt bijna niet meer voor, ontdekten onderzoekers.

Van onze verslaggever Caspar Janssen

Hoogstens enkele procenten van het vlees van niet gecastreerde mannelijke varkens voldoet nog aan de definitie van berengeur. Tot nu toe werd aangenomen dat het percentage tussen de 5 en 25 lag.

Bovendien blijkt uit het Wageningse onderzoek Beren op de weg dat consumenten spek met ‘berengeur’ vaak niet herkennen en nauwelijks minder waarderen dan ‘normaal’ ruikend varkensvlees. Een gelijktijdig in Zwitserland uitgevoerd onderzoek komt tot gelijkluidende conclusies.

De vooral door de supermarkten afgedwongen praktijk om biggen te castreren is erg omstreden. Dierenwelzijnsorganisaties zijn fel tegen, maar ook boeren willen er het liefst mee stoppen.

Vanaf volgend jaar moeten de biggen weliswaar verdoofd worden voor castratie, maar met dit compromis is geen van de partijen echt blij. De overheid en de belangenorganisaties – waaronder de supermarkten – spraken vorig jaar af, te streven naar het afschaffen van castratie van biggen in 2015.

Volgens onderzoeksleider Gé Backus moet dat eerder kunnen. ‘Berengeur is erfelijk, dus met doorfokken kunnen we het gehalte van de stoffen die berengeur veroorzaken verlagen. Wat er dan overblijft, kan eventueel in het slachthuis worden gedetecteerd.’

De Stichting Varkens in Nood eist een direct verbod op castratie van biggen. Voorzitter Hans Baaij: ‘Het is verbijsterend dat jaarlijks in Europa honderd miljoen biggen worden gecastreerd vanwege de minieme kans op een enkele ontevreden consument.’

Volgens Backus zijn het vooral de Duitse supermarkten die een castratieverbod tegenhouden.

Castratie van een big, meestal onverdoofd, en naar nu blijkt overbodig. (Jean-Pierre Jans/Volkskrant) Beeld
Castratie van een big, meestal onverdoofd, en naar nu blijkt overbodig. (Jean-Pierre Jans/Volkskrant)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden