Miljoenen aan onterechte declaraties: gemeenten willen sjoemelzorg fors beboeten

Frauderende zorgaanbieders moeten strenger worden bestraft met hoge boetes, waar een afschrikwekkende werking van uitgaat. Dit zegt een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zaterdag in Trouw. Volgens hem is de huidige aanpak niet streng genoeg. Sjoemelende zorgaanbieders hoeven nu alleen het ten onrechte gedeclareerde bedrag aan de gemeente terug te betalen.

Charlotte Huisman
Zorgaanbieders cashen maximaal voor minimaal geleverde zorg. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Zorgaanbieders cashen maximaal voor minimaal geleverde zorg.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Met de hervorming van de zorg hebben de 390 gemeenten sinds 2015 veel meer zorgtaken toebedeeld gekregen, onder meer jeugdzorg en dagbesteding en begeleiding van kwetsbare inwoners, zoals ouderen en gehandicapten.

Lang niet alle gemeenten hebben sindsdien een sterk controleapparaat opgezet, dat toezicht moet houden of de ingekochte zorg ook volgens de regels wordt geleverd. Ongeveer eenvijfde van de gemeenten heeft nog geen toezichthouder hierop.

Daardoor hebben in veel gemeenten sjoemelende zorgaanbieders vrij spel. Zij cashen maximaal voor minimaal geleverde zorg. Zij declareren dan bijvoorbeeld dat zij 24 uur per dag zorg leveren aan een kwetsbare inwoner, terwijl zij alleen 's nachts telefonisch bereikbaar zijn. Of ze laten zich betalen voor duurdere individuele begeleiding, terwijl de inwoner in een groep wordt opgevangen.

Een enkele keer komt het voor dat de zorg helemaal niet wordt geleverd en de zorgaanbieders het hele bedrag in hun eigen zak steken.

Databank voor gemeenten

Directeur Ad van Mierlo van Kenniscentrum Handhaving en Naleving van de VNG waarschuwt in Trouw dat er door het gebrek aan bestraffing en de soms gebrekkige controle in de zorg 'koppelbaaspraktijken' kunnen ontstaan. Hij heeft geen concrete cijfers van de omvang van de zorgfraude, maar het zou gaan om miljoenen euro's onterecht gedeclareerd zorggeld.

Inmiddels hebben zeventig gemeenten bij het kenniscentrum aangeklopt voor hulp bij complexe fraudemeldingen. Van Mierlo pleit voor een databank voor gemeenten, waarin zij hun gegevens uitwisselen over malafide zorgaanbieders; zodat zo'n zorgaanbieder na te zijn betrapt niet in een volgende gemeente hetzelfde kan doen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden