Miljoen voor ontslagen dermatologen

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven moet 1 miljoen euro schadevergoeding betalen aan vier ontslagen dermatologen voor gederfde inkomsten. Het ziekenhuis heeft de specialisten volgens het Scheidsgerecht Gezondheidszorg vals beschuldigd van fraude. De dermatologen handelden in het belang van de patiënt.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTERS MAUD EFFTING en ANNEKE STOFFELEN

EINDHOVEN - 'Geldzucht is niet hun drijfveer geweest', aldus het vonnis. 'Integendeel, naar het oordeel van het Scheidsgerecht hebben zij het belang van hun patiënten willen dienen.'

Ondanks deze uitspraak bleven de ziekenhuisbestuurders vrijdag tijdens een persconferentie allerlei beschuldigingen afvuren op de specialisten. Zo spraken ze over een 'zelf opgezette koehandel' door de dermatologen. 'Tien pukkels weghalen voor 100 euro. Het was drie halen twee betalen bij de dermatologie, het leek de Albert Cuyp-markt wel.' En: 'Het was de schaamte voorbij.' Het ziekenhuis verzet zich tegen het vonnis. 'Wij kunnen dit intern en extern niet uitleggen.'

De specialisten zeggen in een reactie bestuursvoorzitter Piet Batenburg nu ook als privépersoon in een civiele procedure aansprakelijk te stellen voor de geleden schade vanwege de onterechte aantijging van fraude.

Het was voor het eerst in Nederland dat een ziekenhuis een gehele maatschap tegelijk op straat zette zonder dat er sprake is van doden of medisch falen.

Het Scheidsgerecht, dat oordeelt over conflicten in de zorg, maakte deze week korte metten met het argument van fraude voor ontslag. Wel hebben de specialisten, net als het ziekenhuis, volgens het Scheidsgerecht 'voortdurend olie op het vuur gegooid in plaats van naar een oplossing te zoeken'. Daardoor is een 'onherstelbare vertrouwensbreuk ontstaan waaraan beide partijen schuld hebben'.

Het Catharina Ziekenhuis had afgelopen periode meerdere conflicten met zijn specialisten. Zo vocht bestuursvoorzitter Batenburg hoogoplopende ruzies uit met internisten en met kaakchirurgen. Hij voerde vele kostbare juridische procedures. 'In het ziekenhuis staat iedereen inmiddels stijf van angst', zegt de ontslagen dermatoloog Gertruud Krekels.

De dermatologen werden er in april 2012 van beschuldigd dat ze achter de rug van de raad van bestuur niet-verzekerde behandelingen uitvoerden in het ziekenhuis. Zo haalden ze moedervlekken en spataders weg, behandelingen die uit het basispakket zijn gehaald.

'Onze specialisatie is huidkanker', zegt Krekels. 'Maar patiënten die bij ons kwamen, vroegen ons soms: goh dokter, zou u hier ook iets aan kunnen doen? Wij deden dit om hen te helpen.' De rekening stuurden ze naar de patiënt. Het is volgens de Nederlandse Vereniging van Dermatologie gebruikelijk dat specialisten dit zo doen.

Het Catharina Ziekenhuis gaf geen schriftelijke toestemming voor deze behandelingen, terwijl dat volgens het contract wel had gemoeten. De dermatologen zeggen dat ze wel mondelinge toestemming hadden van bestuursvoorzitter Batenburg voor een experiment. 'Iedereen in het ziekenhuis wist ervan. Diverse managers hebben dat onder ede bevestigd', zegt dermatoloog Krekels. 'Alleen Batenburg zegt van niets te weten.'

Later verweet het ziekenhuis de dermatologen ook dat zij niet-verzekerde zorg aanboden om er financieel beter van te worden. Zij zouden misbruik hebben gemaakt van het logo van het Catharina op hun briefpapier en van materialen die eigendom waren van het ziekenhuis. De raad van bestuur noemde dat 'verduistering' en zegde de toelatingsovereenkomst op. Zonder een dergelijk contract mogen artsen niet in het ziekenhuis werken.

In de persconferentie vrijdagmiddag verweet bestuurder Batenburg de dermatologen opnieuw strafbare feiten. 'Als een medewerker van het ziekenhuis een printer steelt en die op Marktplaats verkoopt, staat hij de volgende dag met nul euro op straat. Ik kan niet uitleggen waarom dat voor een specialist niet zou gelden.'

Het Scheidsgerecht stelt dat het ziekenhuis aangifte had moeten doen bij een verdenking van fraude. Batenburg kon niet uitleggen waarom dat niet is gebeurd. Dat het ziekenhuis nu 1 miljoen kwijt is die voor patiëntenzorg was bedoeld, beschouwt hij niet als een overwinning voor de dermatologen. 'Er is maar één winnaar in dit conflict en dat is de integriteit. Daar hebben wij alles voor over.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden