Miljoen mensen langs baar in Sint Pieterskerk

In Rome wordt massaal afscheid genomen van paus Johannes Paulus II. In nog geen etmaal trokken al ongeveer een miljoen personen langs de opgebaarde kerkvorst in de Sint Pietersbasiliek in Vaticaanstad....

ANP

De autoriteiten verwachten tot na de begrafenis van de paus vrijdag vier miljoen bezoekers. Waarnemers spreken over de grootste hoeveelheid pelgrims ooit in de ruim 2000 jaar oude geschiedenis van de rooms-katholieke kerk.

De Sint Pieter blijft tot donderdagavond open voor het publiek. In de nacht van donderdag op vrijdag beginnen de laatste voorbereidingen voor de uitvaart vrijdagochtend. De begrafenisplechtigheden beginnen om 10.00 uur en duren drie uur.

In het centrum van Warschau kwamen dinsdagmiddag ongeveer 300.000 Polen bijeen voor een herdenkingsmis voor de Poolse paus. De ceremonie in de open lucht op het Pilsudski-plein werd geleid door kardinaal Jozef Glemp. De opkomst was zo groot dat duizenden mensen de bijeenkomst op andere plekken in de Poolse hoofdstad moesten volgen op videoschermen.

Ook in de Tweede Kamer is de paus dinsdag herdacht. Kamervoorzitter Weisglas typeerde hem als een 'authentiek en charismatisch leider' en prees zijn 'onvermoeibare inzet' voor de wereldvrede.

Volgens Weisglas bracht de paus wereldgodsdiensten bij elkaar. Zo verbeterde hij bijvoorbeeld de verhoudingen tussen joden en katholieken.

Premier Balkenende memoreerde in zijn toespraak dat paus Johannes Paulus tijdens de Tweede Wereldoorlog in het geheim voor priester studeerde en zelf had ervaren wat onvrijheid en onderdrukking betekenen. De minister-president omschreef paus Johannes Paulus II als een man die streed voor vrede en rechtvaardigheid en die probeerde een brug te slaan tussen culturen en religies.

Kardinaal Simonis is verbaasd over de hoeveelheid aandacht in Nederland voor het overlijden van de paus. Dat zei hij dinsdag vlak voor zijn vertrek naar Rome, voor het conclaaf met alle 117 kardinalen.

'Ik had nooit verwacht dat er zo veel aandacht zou zijn. We weten allemaal dat Nederland nogal kritisch is ten aanzien van de paus en Rome.'

De kardinaal is wel erg blij met alle aandacht. Hij hoopt dat hierdoor vooral veel jongeren weer tot het geloof komen. 'Ik weet dat dat wishfull thinking is, maar een christen mag dat.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden