'Miljoen kinderen Irak in gevaar'

Meer dan een miljoen Iraakse kinderen zijn ondervoed. Als hulp uitblijft, zijn hun overlevingskansen in een oorlog gering, zei Carel de Rooy, directeur Unicef-Irak, gisteren in Den Haag....

De Rooy werd tien dagen geleden door VN-chef Kofi Annan gesommeerd Bagdad uit veiligheidsoverwegingen te verlaten . Deze week is hij op rondreis door Europa om aandacht te vragen voor het lot van de Iraakse kinderen.

Een 200-koppig Iraaks team van Unicef is in Bagdad gebleven om de eerste noden onder de bevolking te lenigen. Tot voor drie dagen had De Rooy dagelijks telefonisch contact met zijn medewerkers. Een bom op het ministerie van Informatie en omliggende communicatiecentra maakte daar een eind aan. Nu is er slechts sporadisch radiocontact.

De bombardementen op Bagdad maken het werken vrijwel onmogelijk. 'Onze mensen kunnen zich nauwelijks meer verplaatsen.' Unicef heeft de afgelopen maanden hard gewerkt om kinderen te behoeden voor de gevolgen van oorlog. 'Tot kort voor de aanvallen hebben we eiwitrijk voedsel verspreid. We hebben 4,2 miljoen kinderen kunnen inenten tegen polio en mazelen.'

Het zijn niet de bombardementen die De Rooy de meeste zorgen baren. 'De kinderen die onzichtbaar sterven, dat is veel erger. De kinderen die niet op de televisie komen als een raket hun huis heeft getroffen; dat zijn er veel meer. Er is een nijpend tekort aan schoon drinkwater; voor kinderen kan diarree funest zijn.'

De eerste twee vrachtwagens met noodhulp voor kinderen en zwangere vrouwen is gisteren vertrokken vanuit Turkije, zo maakte een woordvoerder van Unicef gisteren bekend. De lading bestaat uit zestien ton ijzertabletten en zes ton chloortabletten om vervuild drinkwater te zuiveren. In de loop van de week zullen nog veertig vrachtwagens met voedsel en medicijnen naar Noord-Irak vertrekken.

De kinderen van Irak bevinden zich al sinds de jaren tachtig in een benarde positie, zegt De Rooy. De helft van de ruim 24 miljoen Irakezen is minderjarig. Irak is een van de landen met de hoogste kindersterfte ter wereld. Een op de acht kinderen overlijdt voor het vijfde levensjaar. Een kwart van de kinderen onder de vijf jaar is chronisch ondervoed.

Afgelopen weekeinde deed Kofi Annan een beroep op de VN-lidstaten om meer geld beschikbaar te stellen voor humanitaire hulp. Unicef vraagt 166 miljoen dollar. Staatssecretaris Van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking zegde Unicef 3,5 miljoen euro toe.

James Morris, directeur van het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties, toonde zich maandag optimistisch over de mogelijkheden de Iraakse bevolking van voldoende voedsel te voorzien. 'We hebben genoeg voorraden. We zullen in staat zijn aan de behoefte te voldoen', zei Morris tijdens een persconferentie in Londen. De organisatie heeft al 120 duizend ton meel naar Irak overgebracht.

Het WFP heeft alle landen gevraagd een bijdrage te leveren om hulpverlening aan de bevolking van Irak mogelijk te maken. Er is 1,3 miljard dollar nodig.

De meeste Irakezen zouden tot tot mei over voldoende eten beschikken. Zestig procent van de bevolking was tot de oorlog begon afhankelijk van de distributie van voedsel door de Verenigde Naties in het kader van het olie-voor-voedselprogramma.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden