Miljoen Britten tekenen petitie om staatsbezoek Trump aan Groot-Brittannië te blokkeren

Nooit eerder heeft een Britse parlementaire petitie zoveel steunbetuigingen gekregen als de zondag gelanceerde oproep om een staatsbezoek van de Amerikaanse president Donald Trump aan koningin Elizabeth tegen te houden. Maandagochtend passeerde de teller op de website van het Lagerhuis een miljoen handtekeningen. Reden voor de petitie is het door Trump afgekondigde inreisverbod voor inwoners van zeven moslimlanden.

De foto van Trump en May hand in hand voor het Witte Huis stond op vrijwel alle voorpagina's van de Britse kranten.Beeld EPA

Volgens de regels moet het Lagerhuis de petitie in behandeling nemen als er minstens 100 duizend handtekeningen zijn opgehaald. Vorig jaar sprak het parlement al over de vraag of Trump, die toen nog geen president was, de toegang tot het Verenigd Koninkrijk moest worden geweigerd. De petitie die dat in gang zette, was door 586.930 mensen ondertekend.

Downing Street, het kantoor van premier Theresa May, liet in het weekeinde weten vooralsnog geen reden te zien de uitnodiging in te trekken. May heeft Trump afgelopen vrijdag persoonlijk namens de koningin uitgenodigd. Alle oppositiepartijen in het Lagerhuis hebben inmiddels gezegd op dit moment tegen een staatsbezoek te zijn.

Hand in hand

De Britse premier Theresa May heeft haar ministers van Binnen- en Buitenlandse Zaken opgedragen hun Amerikaanse collega's aan te spreken op Donald Trumps omstreden inreisverbod voor mensen uit moslimlanden.

Daags na haar succesvolle bezoek aan Het Witte Huis wilde de Britse premier aanvankelijk haar nieuwe politieke vriend niet terechtwijzen, maar ze ging overstag onder druk van haar eigen Conservatieve Partij en de publieke opinie.

Zaterdag openden vrijwel alle Britse kranten met een foto waarop te zien is dat May en Trump hand in hand lopen. Een dag later wist Downing Street te melden dat Trump lijdt aan een fobie voor treden en trappen, reden voor May om de gastheer een handje te helpen. Dat de foto haar lang zal blijven achtervolgen, bleek zaterdag al - toen de hele wereld schande sprak over de taferelen op de Amerikaanse luchthavens. May was inmiddels in Ankara aangekomen, waar ze voor 120 miljoen euro aan gevechtsvliegtuigen wist te verkopen aan president Recep Erdogan, een andere paria. Over Trump zweeg ze.

Conservatieve parlementariërs lieten zich wel horen. 'Ik ben een Britse burger en trots dat ik welkom ben geheten in dit land', twitterde de in Irak geboren Nadhim Zahawi, een prominente Brexiteer, 'en bedroefd dat ik niet naar Amerika kan reizen wegens mijn geboorteplek'.

De foto van Trump en May hand in hand voor het Witte Huis stond op vrijwel alle voorpagina's van de Britse kranten.Beeld epa

Boris Johnson

De druk zwol snel aan, niet alleen vanuit de politiek. 'Op 1 januari gaf Hare Majesteit de Koningin me een ridderschap, op 27 januari maakte Trump een vreemdeling van me', zei de Brits-Somalische topatleet Mo Farah, die op trainingskamp is in Afrika en mogelijk moeite zal hebben terug te keren naar de Verenigde Staten, waar hij met zijn gezin woont.

Boris Johnson ging verder dan zijn premier. De in New York geboren minister van Buitenlandse Zaken noemde het stigmatiseren op basis van nationaliteit 'fout' en 'verdeeldheid zaaiend'.

Trumps discutabele gedrag kan ook een probleem opleveren voor het geplande staatsbezoek. Niet alleen Corbyn maar ook de leider van de Schotse Conservatieven en de Londense burgemeester Sadiq Khan zijn tegen Trumps komst. 'In deze omstandigheden is het geen goed idee de rode loper voor hem uit te leggen', verklaarde Khan, die verantwoordelijk is voor de veiligheid bij zo'n bezoek. Bovendien zal het leiden tot massale protesten.

Trump zelf heeft laten weten dat hij bij zo'n bezoek graag in een koets over de Mall naar Buckingham Palace wil rijden.

Lees verder onder de afbeelding.

Britse burgers afkomstig uit moslimlanden mogen wél VS in

Britse onderdanen kunnen ongehinderd de Verenigde Staten in, ook wanneer ze uit een van de zeven moslimlanden komen die vallen onder Donald Trumps inreisverbod.

Sadiq Khan, moslim en burgemeester van Londen.Beeld reuters

Prins Charles

Hij heeft er geen behoefte aan prins Charles te ontmoeten. De kroonprins maakt zich grote zorgen over klimaatverandering, een onderwerp waarover hij een boek aan het schrijven is. Trumps adviseurs vrezen een woede-uitbarsting van de president als de toekomstige koning hem de les gaat lezen over de opwarming van de aarde.

Volgens Trump is klimaatverandering een door de Chinese staat verspreide leugen.

Liever drinkt Trump thee met Charles' zonen Harry en William, uiteraard vergezeld door Kate.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden