Miljardenruzie over EU-klimaatplan

De lidstaten van de Europese Unie moeten mogelijk 15 miljard euro per jaar bijdragen aan het terugdringen van de CO2-uitstoot in ontwikkelingslanden.

Van onze correspondent Marc Peeperkorn

GroenLinks-europarlementariër Bas Eickhout noemt het donderdag gepresenteerde Commissievoorstel teleurstellend. Volgens hem moet de EU ruim het dubbele (35 miljard euro per jaar) beschikbaar stellen voor de arme landen in hun strijd tegen de klimaatverandering. Milieuorganisatie Greenpeace spreekt over ‘een fooi’ van de EU.

EU-voorzitter Zweden ziet het voorstel als ‘een startpunt’. Brusselse diplomaten verwachten komende weken een hard gevecht tussen de lidstaten over de nationale bijdragen.

Miljarden

De Commissie becijfert dat de ontwikkelingslanden vanaf 2020 jaarlijks ruim honderd miljard euro nodig hebben om hun CO2-uitstoot met 15 tot 30 procent terug te dringen. Een deel van de kosten (20 tot 40 miljard) zouden deze landen zelf moeten betalen, onder meer door energiebesparing. Nog eens 38 miljard euro komt uit de (nog op te richten) internationale markt voor CO2-rechten. De Commissie stelt voor dat de rest (22 tot 50 miljard euro per jaar) door de rijke landen wordt betaald.

De EU beloofde eerder een ‘billijk deel’ daarvan voor haar rekening te nemen. De Europese Commissie stelt dat nu vast op 10 tot 30 procent, wat vanaf 2020 neerkomt op 2 tot 15 miljard per jaar. De VS betalen in het plan jaarlijks een paar miljard euro minder.

Stroef

Op weg naar de klimaattop in Kopenhagen, eind dit jaar, verlopen de onderhandelingen over de klimaatsteun voor de arme landen zeer stroef. Forse begrotingstekorten door de crisis maken de rijke landen huiverig voor nieuwe miljardenuitgaven. Eurocommissaris Dimas (milieu) hoopt dat zijn voorstel de impasse doorbreekt. ‘Hoe langer we wachten, hoe hoger de rekening.’ De Commissie wil dat de EU vooroploopt bij het tegengaan van de opwarming van de aarde.

De Europese regeringsleiders bespreken het Commissievoorstel nog deze maand. Dan moet ook duidelijk worden hoe de lidstaten de rekening verdelen. Vooral de Oost-Europese lidstaten verzetten zich tegen een forse klimaatsteun voor de arme landen.

Eickhout meent dat de Commissie de ontwikkelingslanden te veel laat betalen. Volgens de GroenLinkser werd in een conceptvoorstel van de Commissie de EU-bijdrage 10 miljard euro hoger geraamd. ‘Dat is er kennelijk om politieke redenen uitgehaald. De EU verliest haar leidersrol.’

Windmolenpark. (Marcel van den Bergh / de Volkskrant) Beeld Marcel van den Bergh
Windmolenpark. (Marcel van den Bergh / de Volkskrant)Beeld Marcel van den Bergh

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden