Miljardeneis na sigarettensmokkel

De Europese Commissie eist miljarden euro's van de Amerikaanse tabaksgiganten RJ Reynolds en Phillip Morris. Europees Commissaris Schreyer, verantwoordelijk voor de financiën van de Unie, heeft daartoe een rechtszaak aangespannen bij een gerechtshof in New York....

Van onze correspondent Geert-Jan Bogaerts

Volgens Schreyer loopt de Unie jaarlijks voor miljarden euro's aan inkomsten uit accijnzen en douane-heffingen mis door de smokkel van sigaretten. Zij vermoedt dat de grote tabaksfirma's daar meer van weten en mogelijk de smokkel zelfs actief bevorderen om hun omzet te verhogen. 'De Commissie wil financiële compensatie voor de verliezen die de Unie heeft geleden', zo liet Schreyer gisteren weten in een persverklaring.

Daarnaast wil de Europese Commissie echter nog meer geld loskrijgen van de tabaksfabrikanten. Zij eist dat de rechter een strafheffing oplegt die haar ten goede moet komen. De rechtszaak zal zeker maanden, zo niet jaren gaan duren, aldus een woordvoerder van Schreyer gisteren.

Onbekend is welk bedrag de Unie precies precies eist. 'Deze zaak is een nieuwe stap in onze strijd tegen de fraude en financiële onregelmatigheden', aldus Schreyer.

Philip Morris, bekend van Marlboro, en RJ Reynolds (Camel en Winston), gaven geen commentaar op de rechtszaak. Reynolds liet weten 'niet betrokken te zijn bij smokkelactiviteiten'.

De Commissie denkt in de zogeheten RICO-wet het beste middel te hebben om de tabaksfabrikanten aan te pakken. Onder de RICO-wetgeving kunnen schadevergoedingen oplopen tot driemaal het schadebedrag. RICO is oorspronkelijk bedoeld om vooral de georganiseerde criminaliteit aan te pakken.

De Italiaanse regering kondigde gisteren meteen aan zich te voegen in de rechtszaak van de Commissie. De verwachting is dat meer EU-landen zich bij de zaak zullen aansluiten.

Ook de Canadese regering heeft de gang naar de rechter al gemaakt. Tot nog toe is dat echter geen onverdeeld succes. In een eerste uitspraak oordeelde een lage rechter dat hij zich niet bevoegd achtte om een vonnis te vellen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden