Miljardenclaims dreigen: gaat Argentinië vandaag failliet?

Argentinië wordt mogelijk met claims van circa 29 miljard dollar (bijna 22 miljard euro) geconfronteerd als het land vandaag niet aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen. Dat bedrag is gelijk aan de totale omvang van de valutareserves van het land.

De Argentijnse minister van Economische Zaken Axel Kicillof. Beeld afp

De financiële crisis dreigt te ontstaan door het conflict dat Argentinië uitvecht met houders van obligaties waarop het land al in 2001 verzaakte. Veel schuldeisers uit die tijd hebben afgelopen jaren hun verlies genomen door de oude leningen in te ruilen tegen nieuwe, kleinere leningen. Een groep hedgefondsen houdt echter vast aan de eis tot volledige terugbetaling.

Argentinië weigert tot nu toe aan die eis te voldoen, ook al heeft de bevoegde Amerikaanse rechter het land daartoe gedwongen. Zonder akkoord mag het land niet aan zijn verplichtingen op de nieuwe obligaties voldoen, terwijl aan de houders daarvan uiterlijk vandaag 539 miljoen dollar aan rente moet worden betaald.

Onderste uit de kan
De grootste schuldeiser is NML Capital. Dit is een onderdeel van het New Yorkse hefboomfonds Elliot Capital Management. Dit fonds, dat is opgericht door de 69-jarige miljardair Paul Singer, heeft zich in het verleden toegelegd op het verwerven van schulden van landen die dreigen bankroet te gaan.

Elliot Capital Management weigert elke schikking en blijft procederen om het onderste uit de kan te halen. Volgens de Argentijnse regering heeft het fonds in totaal 48 miljoen dollar (35,7 miljoen euro) betaald voor schulden die een waarde van 832 miljoen dollar (619 miljoen euro) hebben. Singer meent echter dat Argentië hem, belangen meegerekend, zo'n 1,7 miljard dollar (1,26 miljard euro) schuldig is.

Om zijn eis kracht bij te zetten, legde Singer al beslag op het vlaggenschip van de Argentijnse marine. Eerder procedeerde Singer al tegen Peru. Daar nam hij een schuld over van 20 miljoen dollar (14,9 miljoen euro) om uiteindelijk, na een uitspraak van de rechter, zo'n 58 miljoen dollar (43,2 miljoen euro) toegewezen te krijgen.

De Amerikaanse rechter oordeelde in juni dat Elliott Capital in zijn recht staat. Ook stelde hij dat Argentinië zijn meewerkende schuldeisers geen rente mag betalen voordat de schuld aan Elliott is voldaan.

Op zich zou Argentinië die 1,7 miljard dollar nog wel kunnen betalen, maar de vrees bestaat dat de andere schuldeisers dat niet zullen pikken en alsnog het volle pond zullen opeisen. En dan gaat het om 29 miljard dollar, een bedrag dat het land nooit kan opbrengen.

Recessie
Economen verwachten dat de Argentijnse economie bij wanbetaling in een recessie verzeilt. De waarde van de Argentijnse peso zal daarbij waarschijnlijk flink dalen, terwijl de inflatie stevig toeneemt. In tegenstelling tot bij de crisis van 2001 wordt echter niet veel onrust op de internationale markten voorzien.

De laatste bemiddelingspogingen lopen nog. De Argentijnse minister van Economische Zaken Axel Kicillof zei vanochtend dat de gesprekken in New York met investeerders vandaag doorgaan. Hij weigerde om verder commentaar te geven.

Vandaag in de Volkskrant: Gaat Argentinië failliet door deze man?

Het Argentijnse ministerie van Economische Zaken. Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden