Miljardenboete voor Citigroup

De Amerikaanse bank ontloopt een gang naar de rechter wegens het verkopen van risicovolle hypotheekpakketten als solide beleggingen. Citi schikt voor 7 miljard dollar met justitie.

AMSTERDAM - De Amerikaanse bank Citigroup incasseert een boete van 7 miljard dollar (5,1 miljard euro) voor het misleiden van beleggers. De boete betreft een schikking tussen de Amerikaanse autoriteiten en de bank en is de uitkomst van harde onderhandelingen.


Citigroup verdiende net als andere Amerikaanse banken in de jaren voor de kredietcrisis flink aan de verkoop van complexe hypotheekpakketten aan beleggers. De bank verzekerde die investeerders dat deze pakketten veilig waren, maar in 2007 en 2008 werden ze ontmaskerd als financiële massavernietigingswapens. Door het instorten van de Amerikaanse huizenmarkt werden al die hypotheken waardeloos en leden beleggers ontzaglijke verliezen. De verliezen op deze hypotheekproducten brachten het financiële systeem aan het wankelen en waren de directe aanleiding voor de kredietcrisis van 2008.


Het Amerikaanse openbaar ministerie wil een groot aantal Amerikaanse banken bestraffen omdat zij deze speculatieve en riskante hypotheekproducten aan de man brachten als veilige beleggingen met een laag risico. De banken hadden moeten en kunnen weten dat de hypotheekpakketten in werkelijkheid allesbehalve veilig waren en meer weg hadden van een tikkende tijdbom, aldus justitie in de VS.


Vorig jaar kreeg JP Morgan Chase, Amerika's grootste bank, al een boete van 13 miljard dollar om de oren vanwege hetzelfde vergrijp. Dit is het hoogste bedrag in de geschiedenis dat een Amerikaans bedrijf aan de federale overheid heeft betaald. Ook die boete was een schikking, de uitkomst van onderhandelingen. In de VS komt dit soort zaken vrijwel nooit voor de rechter, omdat zowel het bedrijf als het ministerie van Justitie opzien tegen de hoge kosten en lange duur van een rechtszaak. Citigroup is de tweede Amerikaanse bank die met de dreiging van een publiek proces voor ogen bakzeil heeft gehaald en een hoge boete accepteert. Amerikaanse banken als Bank of America, Wells Fargo en Goldman Sachs wacht waarschijnlijk hetzelfde lot. Ook zij verkochten riskante hypotheekpakketten met het stempel 'degelijk', terwijl ze dat niet waren.


De onderhandelingen tussen Citigroup en de overheid begonnen in november, kort nadat JP Morgan Chase zijn recordboete opgelegd had gekregen. Citigroup probeerde het boetebedrag in eerste instantie omlaag te praten met het argument dat de bank veel minder hypotheekpakketten had verkocht dan JP Morgan Chase en andere banken. Het lagere marktaandeel zou een lagere boete rechtvaardigen. Citigroups openingsbod qua boetebedrag was 363 miljoen dollar, schrijft The New York Times.


De onderhandelaars van justitie waren niet geneigd tot clementie, omdat het bewijs tegen Citigroup net zo sterk is als dat tegen JP Morgan Chase. Justitie eiste in eerste instantie 12 miljard dollar. Toen minister van Justitie Eric Holder dreigde Citigroup de volgende dag voor de rechter te slepen, ging de bank overstag.


De bank neemt een verliespost van 3,8 miljard dollar over het tweede kwartaal op in de boeken. Desondanks maakt de bank dan nog een winst(je) van 181 miljoen dollar. De beurskoers van Citigroup ging maandag zelfs omhoog. Beleggers waren blij verrast dat de bank ondanks de (verwachte) boete toch nog winst maakt. Ofwel: die winst is hoger dan verwacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden