Miljarden opgehaald voor Syrië

De internationale donorconferentie in Koeweit voor Syrische vluchtelingen heeft dinsdag 3,5 miljard euro opgebracht. Dat is fors meer dan vorig jaar, toen 2,2 miljard euro werd toegezegd.

null Beeld
Beeld

Volgens secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN is dit jaar echter het recordbedrag van 7,7 miljard euro nodig om de elf miljoen vluchtelingen in Syrië en in de buurlanden te helpen.

Ban Ki-moon deed een klemmend en emotioneel beroep op de 78 deelnemende landen om 'de ergste humanitaire crisis van onze tijd' snel te beëindigen. 'Ik voel alleen maar schaamte, woede en frustratie over het onvermogen van de internationale gemeenschap om de oorlog te stoppen.'

De VN-baas benadrukte dat de Syriërs na vier jaar burgeroorlog, 220 duizend doden en één miljoen gewonden de wereld 'niet om sympathie vragen, maar om hulp.' Zo'n 12,2 miljoen inwoners van Syrië zijn nu afhankelijk van hulp. Hij waarschuwde eerder dat de Syriërs zich in de steek gelaten voelen omdat de wereld zich sinds eind vorig jaar meer concentreert op de strijd tegen Islamitische Staat (IS) in Syrië en Irak.

Politieke oplossing

Ban Ki-moon: 'Vier van de vijf Syriërs leeft in armoede en ellende. De ontwikkeling van het land is bijna 40 jaar teruggezet. De werkloosheid bedraagt 50 procent. De levensverwachting is met 20 jaar verminderd. Bijna de helft van de mannen, vrouwen en kinderen moest vluchten. De beste humanitaire oplossing om een eind te maken aan dit lijden, is een politieke oplossing.'

De conferentie, een initiatief van de emir van Koeweit, werd voor de derde keer gehouden. Net als vorig jaar gaf Koeweit 460 miljoen euro. Koeweitse hulporganisaties zegden nog eens 466 miljoen euro toe. De VS doneerden 467 miljoen en de EU en de lidstaten bijna 1,1 miljard euro. Zo'n 90 procent van de 2,2 miljard euro die de landen vorig jaar beloofden, werd volgens Ban Ki-moon ook gestort.

null Beeld -
Beeld -

Benarde situatie

De zorg van de VN-chef dat de bestrijding van IS steeds meer prioriteit krijgt, wordt gedeeld door de grote hulporganisaties. 'De benarde situatie van de Syriërs moet het hoofddoel blijven van de wereld', zegt woordvoerder Abeer Etefa van het Wereldvoedselprogramma WFP. 'We bereiken nu, in het vijfde jaar van de oorlog, het breekpunt. Deze humanitaire crisis is niet meer in de hand te houden.' Het WFP voedt elke maand zes miljoen Syriërs, waarvan vier miljoen in Syrië.

Etefa: 'Het worden er elke dag alleen maar meer. Er wordt veel geld gedoneerd, maar het stijgt niet met de behoefte. Het wordt moeilijk om het bedrag dat we dit jaar nodig hebben, 1,4 miljard euro, binnen te halen.' Van het bedrag dat WFP vorig jaar nodig had, werd 'slechts' 55 procent opgehaald. Ook Unicef benadrukt dat de strijd tegen IS niet ten koste moet gaan van de hulpverlening.

15 keer erger voor Syrische jeugd

De hulp van Unicef aan de Syriërs is nu uitgegroeid tot een van de grootste in de geschiedenis van de VN-kinderorganisatie. 'Deze oorlog is de ergste van de afgelopen 20 jaar voor kinderen', zegt woordvoerder Juliette Touma. 'En het geweld blijft maar doorgaan. Net als Ban Ki-moon kunnen we alleen maar hopen dat er eindelijk een politieke oplossing wordt bereikt. In slechts twee jaar tijd is het conflict 15 keer erger geworden voor de Syrische jeugd. Waren er in 2012 zo'n half miljoen kinderen in nood, nu zijn het er 7,2 miljoen. En door het geweld in Irak zijn er nu ook nog eens 2,8 miljoen Iraakse kinderen bijgekomen.' De Hoge Commissaris voor de vluchtelingen van de VN, Antonio Guterres, spreekt van een 'situatie die onhoudbaar is'.

Touma benadrukt het niet alleen gaat om de alarmerende cijfers van deze humanitaire ramp. 'Het gaat ook om de dromen van de kinderen, hun vermoeidheid, hun emotionele aftakeling. Kinderen die, op zo'n jonge leeftijd, over de dood praten vanwege de gruwelen die ze hebben meegemaakt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden