Miljarden-emissie Zweedse Ericsson

Ericsson gaat fors uitbreiden. De markt voor zaktelefoons groeit stukken harder dan de Zweedse fabrikant had voorzien. Ericsson zal daarom nieuwe aandelen uitgeven die het bedrijf 7,5 miljard kroon (1,7 miljard gulden) moeten opleveren....

ANP

ANP

STOCKHOLM

Het bestuur ziet op het ogenblik meer mogelijkheden voor groei dan voorheen. Ericsson wil zich daarbij hoofdzakelijk richten op de markt voor draagbare telefoons. De groei gaat hier zelfs de meest optimistische voorspellingen te boven, aldus Ericsson vrijdag in een toelichting op de bekendmaking van de emissie. Het bedrijf is de grootste fabrikant van draagbare telefoons ter wereld.

Aan het begin van de jaren negentig waren slechts vijf miljoen draagbare telefoons in omloop. Dat aantal zou de komende tien jaren tien keer zo groot worden, zo luidden de verwachtingen destijds. Nu blijkt echter dat de vertienvoudiging zich binnen vijf jaar heeft voorgedaan.

Momenteel zijn meer dan 60 miljoen mobiele telefoons in gebruik en de verwachting is nu, dat het aantal abonnees tot het eind van de jaren negentig omhoog zal schieten tot 300 of 400 miljoen.

Het geld uit de aandelenemissie zal Ericsson tevens gebruiken om op de telecommarkt, waar de concurrentie ongemeen hard is, klanten te werven. Die willen in toenemende mate geholpen worden bij de financiering van hun aankopen. Verder zal Ericsson de opbrengst van de uitgifte aanwenden voor investeringen in onderzoek en ontwikkeling.

Ericsson heeft van de enorme groei in de afgelopen jaren behoorlijk geprofiteerd. De omzet van het bedrijf groeide van 45,7 miljard kroon in 1990 tot 82,6 miljard (18,5 miljard gulden) in 1994. Aan de die ontwikkeling komt voorlopig nog geen einde. Uit de jongste cijfers blijkt dat de omzet over het eerste halfjaar met 18 procent is opgelopen van 36,5 tot 43,2 miljard kroon (9,7 miljard gulden), terwijl de orderontvangst met 31 procent omhoog ging.

Een deel van de groei van de orderontvangst haalde Ericsson uit de twee belangrijkste economische grootmachten van de wereld, de Verenigde Staten en Japan, en uit Nederland. Het belang van Nederland voor de Zweden komt volgens algemeen directeur Haijo Pietersma van Ericsson Nederland voort uit de aanwezige kennis en de centrale ligging. In de eerste helft van dit jaar nam het aantal werknemers hier toe van 1750 tot 1950 en Pietersma voorziet een verdere uitbreiding. De omzet over het afgelopen jaar kwam uit op 700 miljoen gulden.

Ericsson, dat ook aan PTT Telecom levert, is in Nederland vooral actief in de produktie van oppiepsystemen voor bedrijven en in onderzoek en ontwikkeling. Daarnaast staat het datacommunicatiecentrum voor de Europese aciviteiten in Nederland. De vijf vestigingen van de Zweedse fabrikant staan in Rijen, Enschede, Emmen, Utrecht en Amsterdam.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden