Miljardairsfamilie met een neus voor zaken

Achter investeerder Joh. A. Benckiser gaat de Duitse familie Reimann schuil - een geslacht met een veelbesproken verleden.

Joh. A. Benckiser (JAB), de vennootschap die zich over Douwe Egberts wil ontfermen, heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot een agressieve investeringsmaatschappij. Met een duidelijk doel voor ogen: koffie en luxeartikelen. Wel even iets anders dan de bezigheden van Johann Adam Benckiser en chemicus Karl Ludwig Reimann, die in 1861 een fabriekje in wijnzuur, citroenzuur en fosfaat begonnen in Ludwigshafen.


Nog maar een jaar geleden bood de familie tien miljard dollar om het Amerikaanse cosmeticaconcern Avon in te lijven. Dat bedrijf moest worden samengevoegd met hun eigen geurtjesbedrijf Coty, dat aldus versterkt naar de beurs zou moeten worden gebracht. Maar de overval op Avon mislukte. De beursgang van Coty schijnt nog steeds op de agenda te staan, maar is wel even uitgesteld.


Kort daarna sloeg JAB tweemaal toe. Tweemaal koffie. Tweemaal Amerika. In de zomer werd Peet's Coffee & Tea overgenomen, een keten koffietenten waarvan Starbucks het kunstje ooit afkeek. Die overname kostte omgerekend 825 miljoen euro. Twee maanden later werd koffieketen Caribou met zijn 610 vestigingen voor 257 miljoen euro van de beurs gehaald.


Op dat moment was JAB al de bekendste aandeelhouder van D.E Master Blenders 1753. Toen DE afgelopen zomer naar de beurs ging, kocht JAB meteen 13 procent van de aandelen, later breidde het zijn belang uit tot boven de 15 procent. De Duitsers verzekerden niet van plan te zijn een meerderheid te verwerven.


Die plotselinge belangstelling voor koffie is echt iets voor JAB. De zakken van het bedrijf zijn diep, de aandeelhouders geduldig en de managers ongeduldig. Zeker Bart Becht. Becht is ongetwijfeld een van de loyaalste getrouwen van de familie Reimann. Hij werkt al bijna zijn hele leven voor hen, eerst bij het Duitse chemiebedrijf Benckiser, dat in 1999 onder zijn leiding fuseerde met het Britse Reckitt. Van Reckitt Benckiser maakte hij een enorm succes, wat de familie Reiman, die een fors minderheidsbelang hadden, zeer rijk maakte. Recente schattingen variëren tussen 9- en 11 miljard aan familievermogen.


Kort nadat hij in 2011 was opgestapt bij Reckitt Benckiser, werd Becht chairman van het belangrijkste investeringsvehikel van de oudere generatie Reimann, JAB. Het duidelijkste bewijs dat Becht eigenlijk een beetje bij de familie hoort, kwam in mei vorig jaar. De drie topmanagers van JAB, onder wie Becht, kregen een belang in het imperium dat tot dan toe uitsluitend voor familieleden was bestemd.


Dus toen Becht eind vorig jaar in een van zijn weinige door de media opgevangen uitlatingen koffie bestempelde als 'een groeicategorie', had iedereen kunnen weten dat er een bod op DE aanstaande was. Amerikaanse media speculeerden daar ook volop over.


De Reimannen zijn steenrijk, maar ze zijn ook een buitenissige familie. Met 1984 als topjaar voor de roddelpers. In dat jaar stierf Albert Reimann, van wie iedereen had gedacht dat hij slechts een vooraanstaand werknemer van de onderneming Benckiser was. Hij bleek de enige eigenaar.


De omvang van de erfenis was al een enorme verrassing, maar de namen van de erfgenamen waren dat nog meer. Albert was kinderloos gestorven, althans: hij had geen kinderen bij zijn vrouw Paula. Maar hij had wel vijf kinderen bij twee vrouwen, die in de Duitse media als draagmoeders werden bestempeld. Dat hij zich werkelijk vader voelde, bleek: hij adopteerde ze alle vijf. En hij adopteerde ook de vier kinderen van zijn zuster.


Geen van die adoptiekinderen ging in het bedrijf werken. Een aantal van hen werd in de loop der jaren uitgekocht. Op dit moment zijn er nog vier aandeelhouders over: Renate, Wolfgang, Matthias en Stefan. Deze vier vormen de oude generatie, die hun belangen in JAB en in Parentas ('Voorouders') hebben ondergebracht.


De oude generatie heeft in totaal tien kinderen: de nieuwe generatie. Voor deze tien deden de ouders iets heel bijzonders: ze creëerden er een aparte vennootschap voor, Donata ('Geschonken'). Daarin brachten ze hun 80-procentsbelang onder in mode- en geurtjesconcern Coty. Bart Becht werd president-commissaris bij Coty. Om op de kinderen te letten kies je toch wel je echte vertrouwelingen uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden