Miljardairs kunnen ongehinderd hun gang gaan, er wordt hun geen strobreed in de weg gelegd

Jeff Bezos, meldde de Volkskrant woensdag op gezag van de jaarlijkse lijst van superrijken van Forbes, is de eerste mens die meer bezit dan 100 miljard dollar, namelijk 112 miljard. Bezos begon op 5 juli 1994 in een garage in Seattle met zijn online-boekhandel Amazon - hij stak er drie ton pensioenspaargeld in. Nu heeft Bezos nog zo'n tachtig miljoen aandelen Amazon - 16 procent - en daarnaast zit zijn geld in een lange lijst van internet- en hi-tech bedrijven. En in The Washington Post, zijn eigen krant.

Overigens was het bericht meteen alweer achterhaald. De meting van Forbes dateerde van 9 februari en op de real time-lijst was Bezos' vermogen gisteren toegenomen tot 127 miljard dollar. Daarmee werd hij ook de eerste die meer dan honderd miljard in euro's bezit. In 2017 steeg Bezos' vermogen met 39 miljard dollar - ook nooit eerder vertoond - maar met een beetje mazzel en gepaste zuinigheid gaat hij daar dit jaar dik overheen. Bezos' vermogen is groter dan het bruto nationaal product van ongeveer 130 van de 191 lidstaten van de VN.

Er zijn volgens Forbes nu 2.208 miljardairs op de wereld, die samen 9.100 miljard dollar bezitten, ruimschoots meer dan het bnp van Duitsland en Japan. Nog even doorpakken en de rijkaards halen China in. In 2017 steeg hun totale vermogen met 18 procent, dus het gaat hard.

Of Bezos nu de rijkste mens aller tijden is, is onwaarschijnlijk. Rijkdomonderzoekers vermoeden dat er in het verleden rijkere figuren zijn geweest. Het zijn tijden van grote ongelijkheid tussen de allerrijksten en de rest, maar het is ooit erger geweest. Het vermogen van Henry Ford, de Amerikaanse autofabrikant, wordt omgerekend naar 2018 geschat op 200 miljard dollar, de oliemagnaat David Rockefeller was naar verluidt 663 miljard waard.

Maar de rijkste man ter wereld aller tijden, zo wordt beweerd, was de joodse koning Salomon (970-931 v. Chr.). Zijn vermogen bedroeg volgens onderzoekers van historische fortuinen, mede dankzij immense ladingen goud die hij jaarlijks ontving, uiteindelijk het equivalent van 2.100 miljard dollar. Precieze cijfers zijn niet bekend, maar een aanzienlijk deel van het totale wereldvermogen moet destijds zijn opgepot in Jeruzalem.

Zoals wij kleine krabbelaars weten, maakt geld niet gelukkig. Dat hebben we van Salomon, die aan het eind van zijn leven zwaar ontgoocheld concludeerde: 'Ik heb goud en zilver opgestapeld (...). Maar toen nam ik alles wat ik ondernomen had nog eens in ogenschouw, alles wat mijn moeizame gezwoeg me opgeleverd had, en ik zag in dat het allemaal maar lucht en najagen van wind was. Het had geen enkel nut onder de zon.'

Jeff Bezos is nog niet tot dat inzicht gekomen, en ook onder de andere miljardairs is dergelijke relativering nog tamelijk zeldzaam. Logisch, Bezos is nog lang niet bij de 2.000 miljard en barst nog van de nuttige plannen. Voorlopig kunnen de miljardairs ongehinderd hun gang gaan in het stapelen van goud en zilver, er wordt hun geen strobreed in de weg gelegd.

De kloof groeit: de ongelijkheidseconoom Thomas Piketty stelde in het recente World Inequality Report vast dat de rijkste 0,1 procent - 7,6 miljoen gefortuneerden - er in 2017 evenveel bij kreeg als de armste 50 procent (3,6 miljard armoedzaaiers). Momenteel bezit de rijkste 1 procent van de wereld 27 procent van alle rijkdom. Dat zal, als het zo doorgaat, in 2050 zijn gestegen naar veertig procent.

Onder voorbehoud, mogelijk heeft de armste helft er voor die tijd genoeg van en breekt de revolutie uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.