Miljardair Wessels redt Vitesse met 10 miljoen

Ex-aannemer en miljardair D. Wessels heeft voetbalclub Vitesse half februari van de ondergang gered met een lening van 10 miljoen gulden....

Van onze verslaggevers Harry van Gelder Xander van Uffelen

Vitesse verkeerde begin februari in acute geldnood, doordat de Portugese club Benfica niet de afgesproken 16 miljoen gulden voor spits Van Hooijdonk overmaakte.

Hoofdsponsor Nuon, die tot dan toe de miljoenen verliezen had aangevuld, mag op uitdrukkelijk verzoek van de raad van commissarissen niet langer geld lenen aan de Arnhemse voetbalclub. Ook moet de Nuon de lening van zestig miljoen gulden aan Vitesse afbouwen van de commissarissen.

Wessels verleent zijn steun niet voor niets. Op de twee leningen moet Vitesse 11 en 13 procent rente betalen. Voorzitter Vaessen 'hoopt' met de tien miljoen net 'het einde van het seizoen te halen'. Vorig seizoen gaf Vitesse maandelijks drie miljoen gulden uit aan spelers- en personeelskosten. Wegens de geldproblemen schroeft Vitesse de begroting volgend jaar terug tot 40 miljoen.

Het onderzoek van de FIOD naar fraude bij ex-voorzitter Aalbers en Vitesse richt zich inmiddels ook op hoofdsponsor Nuon. Woensdag zijn twee bestuursleden als getuige gehoord. Eerder heeft topman T. Swelheim twee maal gesproken met de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst. De FIOD zet vooral vragen bij de betaling van 90 duizend gulden aan informant H. Klap, die inmiddels is ondergedoken in Thailand. Zijn verklaring leidde tot het onderzoek naar Aalbers. Nuon betaalde Klap, en zette dit bedrag in de boeken onder de post 'waterproject Thailand'. De FIOD zet vraagtekens bij deze transactie.

De nieuwe weldoener van Vitesse, Wessels, maakte aanvankelijk naam als aannemer. Na de samensmelting tot het beursfonds Volker Wessels Stevin, ontpopte de aannemer zich tot superbelegger. Via de investeringsmaatschappijen Reggeborgh en Melkpad investeerde Wessels in internetbedrijf World Online. Bij de beursgang van maart vorig jaar verzilverde hij een deel van zijn belangen en ontving hij 1,3 miljard gulden.

De in Rijssen woonachtige Wessels voelt zich ook zeer betrokken bij voetbalclub FC Twente; mogelijk de reden waarom hij graag zijn naam geheim wilde houden. Zelf zit hij in het bestuur van de Stichting FC Twente. Zijn broer is er voorzitter van de raad van commissarissen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden