Miljardair Trump voor het eerst aan kop in peiling VS

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump gaat voor het eerst aan kop in een opiniepeiling onder Republikeinse kiezers. De miljardair staat op 17 procent tegen 14 procent voor oud-gouverneur Jeb Bush. Sinds Trump vorige maand begon uit te halen naar Mexicaanse immigranten, is hij bezig aan een opmerkelijk snelle opmars in de opiniepeilingen.

Redactie
Trump zaterdag in Arizona. Beeld getty
Trump zaterdag in Arizona.Beeld getty

In eerdere peilingen, in de staten Iowa en New Hampshire, stond de omstreden miljardair op de tweede plaats. Die goede score toonde toen al aan dat Trump wellicht voor een verrassing kan gaan zorgen in de Republikeinse race. Deze twee staten zijn belangrijk omdat de eerste voorverkiezingen hier begin volgend jaar worden gehouden. Deze staten kunnen kandidaten maken maar ook breken.

De nieuwe, landelijke peiling toont aan dat de harde uitspraken van Trump over illegale immigranten hem geen schade berokkenen. Sinds hij in juni een deel van de Mexicaanse immigranten in de VS 'moordenaars en verkrachters' noemde, woedt er een discussie over zijn uitspraken. Diverse Republikeinse kandidaten, onder wie Bush, hebben openlijk afstand genomen van zijn opmerkingen. Ook de Democratische kandidaat Hillary Clinton viel Trump aan.

Trump verrast

Dreigt Donald Trump (69) met zijn Geert Wilders-achtige uitspraken dé grote verrassing te worden van de 14 Republikeinse presidentskandidaten? Net als Wilders neemt hij geen blad voor de mond en schuwt hij de harde confrontatie niet.

Aanhangers van Trump begroeten de miljardair zaterdag tijdens een drukbezochte bijeenkomst in Phoenix. Beeld ap
Aanhangers van Trump begroeten de miljardair zaterdag tijdens een drukbezochte bijeenkomst in Phoenix.Beeld ap

Opsteker

De peiling, van Suffolk University/ USA Today, is ook een opsteker voor Trump omdat het werd gehouden onder Republikeinen die zeggen beslist te gaan stemmen in hun staten. Uit de opiniepeiling blijkt dat veel van de andere kandidaten onder de 10 procent blijven. Zo staat gouverneur Scott Walker van Wisconsin op de derde plaats met 8 procent. De bekende senators Ted Cruz en Marco Rubio doen het opvallend slecht, met respectievelijk 6 en 5 procent.

Trump, die al jaren ageert tegen de stroom latino-immigranten die de VS binnenkomt, zegt dat hij niet van plan is zijn toon te matigen. De goede score in de peilingen lijkt hem juist aan te moedigen om door te gaan. Vorige week ontmoette hij in Los Angeles familieleden van Amerikanen die zijn gedood door illegale immigranten.

De vastgoedmiljardair trekt ook opvallend veel bezoekers op zijn bijeenkomsten. 'Ik hou van het Mexicaanse volk', zei hij zaterdag tegen zo'n 4.200 enthousiaste aanhangers in Phoenix, Arizona. 'Ik heb respect voor Mexico. Maar ze pikken onze banen in. Ze pikken ons geld. Ze vermoorden ons.'

Republikeinse buikpuin

Met zijn provocerende uitspraken brengt Donald Trump de Republikeinen steeds verder in de problemen. De partijtop krijgt er pijn in de buik van, schrijft Amerika-correspondent Arie Elshout van de Volkskrant.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden