Miljardair koopt commerciële zenders Kirch

De Israëlisch-Amerikaanse miljardair Haim Saban heeft uit de failliete boedel van Leo Kirch het Duitse commerciële televisiebedrijf ProSiebenSAT1 gekocht. Daarmee is hij de eerste buitenlander die een machtige positie krijgt op de Duitse tv-markt....

Van onze correspondent Philippe Remarque

De verkoopprijs wordt geschat op bijna twee miljard euro. Nadat de Noord-Duitse uitgever Bauer zich vorige week had teruggetrokken, bleef Saban over als de enige bieder. De media-ondernemer wil ook nog de uitgebreide collectie aan filmrechten overnemen die ooit het hart vormden van het Kirch-imperium.

Bij ProSiebenSAT1 werd enthousiast gereageerd op het bericht van de overname. Het bedrijf heeft grote verwachtingen van Sabans contacten in Hollywood. De schuldeisers zijn opgelucht dat na maanden onderhandelen geld op tafel komt, zij het minder dan ze hadden gehoopt.

Kirch Media ging vorig jaar ten onder aan een schuldenlast van 6,5 miljard euro, nadat Kirchs betaalzender Premiere World onvoldoende aansloeg. De mogelijke verkoop van ProSiebenSAT1 en Kirchs aandeel in de uitgeverij Springer aan de Australische mediamagnaat Rupert Murdoch maakte de Duitse politici vanaf het begin zenuwachtig.

Bondskanselier Schröder vergaderde zelfs met Duitse banken en media-ondernemers over een 'Duitse' overname van Kirch. Gevreesd werd voor de invloed van Murdochs rechtse tabloid-journalistiek in Duitsland. De vijf zenders van ProSiebenSAT1 delen de commerciële tv-markt in Duitsland met slechts één concurrent, de RTL-groep.

De verkoop aan Saban ligt veel minder gevoelig. De 58-jarige Israëlische Amerikaan vergaarde een fortuin met muziek voor tekenfilms en de marketing van de Japanse tekenfilmfiguren Power Rangers. Hij heeft miljoenen gedoneerd aan de Amerikaanse Democratische Partij.

Het pokerspel om de boedel van Leo Kirch komt hiermee na bijna een jaar ten einde. Het Springer-aandeel is naar de Deutsche Bank en Springer zelf gegaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden