Miljardair, filantroop en 'dwergwerper', maar binnenkort wegens corruptie in de cel - wie is deze prins?

Zijn vermogen wordt door Forbes geschat op meer dan 15 miljard euro; daarmee staat de Saoedische prins Al-Waleed bin Talal op plaats 45 van de ranglijst met rijkste mensen ter wereld. Hij zal zijn paleis met 371 kamers, 100 man aan personeel en een privédierentuin binnenkort moeten inruilen voor een sober verblijf achter de tralies.

Al-Waleed met zijn voormalige echtgenote prinses Ameerah op de bruiloft van prins William en Kate Middleton in 2011. Beeld null
Al-Waleed met zijn voormalige echtgenote prinses Ameerah op de bruiloft van prins William en Kate Middleton in 2011.

Al-Waleed is de opvallendste figuur op de lijst met oud-ministers en prinsen die afgelopen weekend op last van zijn neef, de Saoedische kroonprins Mohamed bin Salman, zijn opgepakt op verdenking van corruptie.

Met zijn arrestatie wordt afgerekend met een van de grootste investeerders ter wereld. Zijn bedrijf Kingdom Holding Company investeert in topondernemingen, waaronder Twitter, Fox News, Apple, Disneyland Parijs, Citigroup en het Arabische entertainmentbedrijf Rotana. Time typeerde Al-Waleed als 'de Warren Buffet van het Midden-Oosten' en plaatste hem in 2008 in de jaarlijkse top-100 van invloedrijkste mensen ter wereld.

Die nominatie dankte hij niet alleen aan zijn fortuin: Al-Waleed profileert zich tevens als filantroop. Net als Bill Gates, die hij bewondert, schenkt hij miljarden aan goede doelen. Ook op politiek gebied laat Al-Waleed zich gelden. Hij steunde de Franse president Sarkozy in zijn verkiezingsstrijd van 2012, bekritiseerde openlijk het Saoedische regime en adviseerde Donald Trump via Twitter uit de presidentiële race te stappen 'omdat hij toch nooit zou winnen'. Toen Trump uiteindelijk de verkiezingen won, stuurde hij zijn felicitaties. Saillant detail: in 1991 kocht Al-Waleed een jacht van Trump, genaamd 'de Trump Princess'.

Al-Waleed in Parijs in 2008, na een ontmoeting met de Franse president Sarkozy. Beeld null
Al-Waleed in Parijs in 2008, na een ontmoeting met de Franse president Sarkozy.
De Trump Princess, in 1991 door Al-Waleed gekocht van de huidige president Donald Trump. Beeld null
De Trump Princess, in 1991 door Al-Waleed gekocht van de huidige president Donald Trump.

Dwergwerpen

Ondanks zijn imago als wereldverbeteraar, is Al-Waleed niet vrij van controverse. In 2012 berichtte Business Insider dat de prins zich in zijn vrije tijd graag vermaakte met een potje dwergwerpen. Hoewel Al-Waleed het verhaal met klem ontkende, blijft het schandaal aan hem kleven. Ook zijn plan om honderd Bentley's te schenken aan honderd Saoedische piloten die betrokken zijn bij de militaire campagne in Jemen, viel niet bij iedereen in goede aarde. De piloten worden verantwoordelijk gehouden voor honderden burgerdoden.

En dan is er nu dus de verdenking van corruptie. Die komt niet als een verrassing. Een paar jaar geleden dook Al-Waleeds naam al op in de smeergeldaffaire rond het Nederlandse bouwbedrijf Ballast Nedam. Al-Waleed zou miljoenen hebben ontvangen in ruil voor het toekennen van grote bouwopdrachten.

Als kind van gescheiden ouders bracht hij een groot deel van zijn jeugd door bij zijn moeder in Libanon. Al-Waleed heeft zijn fortuin volgens ingewijden mede te danken aan de olierijkdom van zijn familie. Zelf houdt hij er andere lezing op na: zijn vader zou hem na het voltooien van zijn studie bedrijfskunde in Californië 'slechts' 300 duizend dollar en een huis hebben geschonken. Door slimme investeringen, onder meer in de bouwsector, wist de prins zijn vermogen uit te breiden.

Feminist

Met zijn strakke pakken, zonnebril en zorgvuldig getrimde snor heeft Al-Waleeds verschijning veel weg van een popidool. Hij trouwde de modieuze prinses Ameera, die hem ongesluierd flankeerde op feesten en partijen van wereldleiders en bevriende sterren. In 2014 scheidde hij van haar. Twee eerdere huwelijken strandden ook al.

Dat Al-Waleed het met al zijn ex-vrouwen nog even goed kan vinden, past bij het beeld dat hij van zichzelf wil creëren als feminist. Driekwart van zijn personeel bestaat uit vrouwen. Ook wist hij de aandacht op zich te vestigen door de opleiding van de eerste vrouwelijke piloot van Saoedi-Arabië te financieren. Het is onbekend of de vrouw uit Mekka daadwerkelijk ooit in eigen land heeft gevlogen.

Prins Al-Waleed. Beeld null
Prins Al-Waleed.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden