Miljardair dreigt met aanklacht tegen Navalny wegens smaad

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is nog maar net uit de gevangenis of er hangt hem al een nieuw proces boven het hoofd. De Russische miljardair Alisjer Oesmanov, die nauwe banden heeft met het Kremlin, heeft laten weten dat hij Navalny wil aanklagen wegens smaad. Volgens Navalny heeft Oesmanov de Russische premier Dmitri Medvedev een villa ter waarde van 82 miljoen euro geschonken.

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny tijdens een hoorzitting in Moskou op 30 maart 2017. Beeld afp

Oesmanov droeg de villa met omliggend park in een peperdure buitenwijk van Moskou officieel over aan een charitatieve stichting, maar volgens Navalny betrof het in feite smeergeld. Alle bezittingen van de 'Dar'-stichting, die wordt bestuurd door vriendjes van Medvedev, lijken speciaal voor Medvedev bedoeld. Eén van de landhuizen staat in zijn geboortedorp, een ander in het dorp waar zijn grootvader vandaan kwam. Daar heeft 'Dar' een enorm complex met een hoofdverblijf van ruim 1500 vierkante meter, een gastenverblijf, twee landingsplaatsen voor helikopters laten aanleggen, alles omgeven door een drie meter hoge schutting.

Grootscheepse demonstraties

Volgens Navalny gaat het in feite om een buitenverblijf van Medvedev, die regelmatig bezoekjes brengt aan zijn grootvaders geboorteplaats. Op de plaats waar diens huis stond heeft hij een kapelletje laten bouwen. Het landgoed maakt deel uit van een enorm onroerendgoed-imperium dat volgens een onderzoek van de anti-corruptieorganisatie FBK van Navalny in feite in handen is van de Russische premier.

De onthullingen van Navalny vormden vorige maand de aanleiding voor grootscheepse demonstraties in Moskou, Sint-Petersburg en bijna tachtig andere steden in het land. Het waren de grootste betogingen sinds jaren, maar wat vooral opviel was dat de protesten ook buiten de grote steden aansloegen. De politie pakte duizenden betogers op, onder wie Navalny, die vijftien dagen cel kreeg.

Na zijn vrijlating liet Navalny dinsdag weten dat hij vastbesloten is de strijd tegen de regering van president Poetin voort te zetten. Volgens hem hebben de Russen de buik van vol de corruptie, zeker nu ze er zelf financieel op achteruit gaan. Hij wees erop dat het politieke contract van Poetin met de Russen - welvaart in ruil voor instemmend zwijgen - op losse schroeven staat nu de armoede toeneemt.

Aleksej Navalny tijdens een anti-corruptie demnonstratie in Moskouop 26 maart. Beeld afp

Weinig kans

Navalny wil komend jaar als tegenkandidaat van Poetin aan de presidentsverkiezingen deelnemen, maar hij is van deelneming uitgesloten als gevolg van een veroordeling wegens fraude. Volgens de oppositie was dat een politiek proces met het doel hem uit te schakelen als mogelijke tegenkandidaat van Poetin.

De oppositieleider heeft nog altijd goede hoop dat hij toch aan de verkiezingen mag meedoen, al lijkt hij weinig kans te hebben Poetin te verslaan. Kennelijk proberen de autoriteiten hem nu langs een andere weg aan te pakken: door middel van een smaadproces uit naam van Oesmanov. 'Navalny misleidt de mensen en zijn beweringen komen neer op smaad', zei de miljardair tegen het persbureau Tass. 'Daarom dien ik een aanklacht tegen Navalny in.'

Dat is een strategie die de afgelopen tijd populair is geworden in kringen rond het Kremlin. Igor Setsjin, het hoofd van de oliegigant Rosneft en een vriend van Poetin, sleepte het afgelopen jaar de ene na de andere oppositiekrant voor de rechter wegens smaad. Voor de oppositie die maar over weinig geld beschikt vormen de mannen rond Poetin met hun diepe zakken geduchte tegenstanders.

Lees meer

Geen oppositie
De veroordeling van Navalny in februari betekent dat er volgend jaar geen fel alternatief is voor president Poetin op het stembiljet (+).

Toch wel?
Het nieuws dat Navalny niet mee mag doen aan de Russische presidentsverkiezingen doet zijn campagneleider weinig (+): 'Dit past in onze plannen.'

Grote onthulling
Met een strakke video van 50 minuten weet anti-corruptieblogger Aleksej Navalny zelfs de Russen te laten schrikken van een corruptieschandaal.

Pyrrusoverwinning
In november werd de minister van Economie opgepakt en ontslagen voor aannemen van twee miljoen dollar aan steekpenningen. Maar de grote vraag is: wie is er zo machtig om agenten af te sturen op iemand uit het team van president Poetin? (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden