Miljardair aan de macht in Thailand

Met de ongekend hoge opkomst van 70 procent hebben de Thaise kiezers zaterdag afscheid genomen van hun onkreukbare maar pijnlijk zuinige premier, Chuan Leekpai....

Reuters en AP

Premier Chuans Democratische Partij had zaterdag aan de peilingen bij de uitgang van de stembureaus genoeg om zijn nederlaag te erkennen. 'Wij zijn bereid om oppositiepartij te worden', zei vice-voorzitter Abhisit Vejjajiva. Volgens de prognoses die zondag werden gemaakt op grond van deze uitgangspeilingen en voorlopige uitslagen zou de Thai Rak Thai 257 van de 500 zetels in het Huis van Afgevaardigden gaan bezetten. De Democratische Partij zou 127 zetels krijgen.

Het is in Thailand nog niet eerder voorgekomen dat een partij met de absolute meerderheid ging strijken. Maar Thaksin had van tevoren gezegd dat hij het land een stabiele regering wil geven, waarvoor hij rond de 320 zetels nodig meent te hebben. Volgens een partijwoordvoerder gaat het overleg over de vorming van een coalitie met drie van de kleinere partijen, waarmee Thaksin al vóór de verkiezingen was begonnen, gewoon door.

De Verkiezingscommissie hoopt de officiële uitslag vandaag bekend te maken. Helemaal compleet zal die echter nog niet zijn. De Verkiezingscommissie is overstroomd met klachten over oneerlijkheden en heeft al vier kiesdistricten opdracht gegeven nieuwe verkiezingen te houden. In drie provincies werd het stemmentellen verstoord door burgers die vermoedden dat er werd gefraudeerd. Vroeger werden de stemmen per stembureau geteld, maar dat gaf stemmenkopers de kans om na te gaan of de omgekochte kiezers zich wel aan de afspraak hadden gehouden. Daarom wordt nu per provincie geteld.

De Verkiezingscommissie is een nieuwe instantie. Ze is in het leven geroepen door de grondwet van 1997, die de Thaise politiek wil ontdoen van zijn wijd verbreide corruptie. De commissie heeft verregaande bevoegdheden: alleen al het vermoeden van stemmenkopen is genoeg om een kandidaat te diskwalificeren. De commissie verwacht dat een honderdtal winnaars zal worden gedwongen hun zetel af te staan of inzet te maken van nieuwe verkiezingen. Het zal een paar maanden duren eer deze herverkiezingen volledig zijn afgewikkeld.

Ook nieuw is de Nationale Commissie voor Corruptiebestrijding. Die heeft op 26 december een aanklacht ingediend tegen verkiezingsoverwinnaar Thaksin Shinawatra omdat deze in 1997, als vice-premier, voor 240 miljoen gulden aan aandelenbezit niet had vermeld op het overzicht van zijn financiële belangen.

Thaksin zelf haalt zijn schouders op over de aanklacht. 'Ik weet van mezelf dat ik onschuldig ben', zei hij zondag. 'Dit is geen corruptiezaak. Het is een foute opgave, wat niet veel kwaad kan voor een politieke loopbaan.' Maar als het Constitutionele Hof daar anders over denkt en Thaksin schuldig bevindt, wordt hij voor vijf jaar uitgesloten van het politieke leven. Thailand zal dan een andere premier moeten zoeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden