Milja Praagman

Het Prentenboek van 2013: een goede keuze in het Jaar van het Voorlezen.

Milja Praagman: Nog 100 nachtjes slapen

Leopold; 32 pagina's; € 13,95.


CPNB; 28 pagina's; € 5,- (mini-editie met dvd).


De verkiezing van Milja Praagmans Nog 100 nachtjes slapen tot Prentenboek van het Jaar 2013 is een gelukkige. Nederlandse voorlezers en leesbevorderaars hebben dit jaar veel te vieren. Daar loopt eigenwijze Dorus graag op vooruit, door alvast vaantjes te knippen uit ieder stofje dat ze tegenkomt. Het wordt een feestelijke bende.


Afgelopen woensdag begon de tiende editie van de Nationale Voorleesdagen (t/m 2 februari), waarbij bekende Nederlanders laten zien en horen dat iedereen kan voorlezen. Vanwege dit jubileum en en dat van een aantal andere campagnes is heel 2013 uitgeroepen tot Jaar van het Voorlezen.


Is al die aandacht nodig? Ja en nee. Er is weinig onderzoek op dit terrein en de schaarse cijfers zijn niet eenduidig. Een recente, veel te optimistische internet- enquête meldt dat 97 procent van de ouders graag voorleest. Een onderzoek van Intomarkt heeft het over drie op de tien Nederlanders, maar dat zouden ook al die enthousiaste ouders kunnen zijn. In dat geval lijkt elke campagne overbodig.


Dat kan betekenen dat u hier met schaamteloze boekpromotie te maken heeft. Laten we het daarom liever hebben over de goede bedoelingen achter dit alles, die de organiserende Stichting Lezen graag onder de aandacht brengt: kinderen die veel worden voorgelezen, hebben een grotere woordenschat en doen het beter in het onderwijs. Voor wie zulke argumenten nodig heeft.


Aan het aanbod ligt het in elk geval niet. Een van de dingen waaraan we nu écht geen gebrek hebben in de Nederlandse literatuur is het mooie prenten- en voorleesboek. Werd ooit nog lang en diep nagedacht over zoiets duurs als een boek met paginagrote kleurenplaten, tegenwoordig is er keuze te over op dit gebied, met gelukkig ook veel topkwaliteit.


Nog 100 nachtjes slapen, het prentenboek dat centraal staat, mag er in elk geval wezen. Gelukkig is ook dat de keuze van deze titel (uit tien door bibliothecarissen gekozen prentenboeken) de kwaliteit van een opkomende generatie auteurs benadrukt en niet die van de oude rotten (zie Eric Carle, van de grootste favoriet aller tijden Rupsje Nooitgenoeg).


Milja Praagman (1971) heeft een frisse, hedendaagse stijl en blijft dicht bij wat kleine kinderen interesseert. Dat geldt ook voor haar oudere boeken. In Meneer Po (Lannoo, € 11,95) loopt een keurig konijn met een potje op zijn hoofd. Kom maar binnen! (Leopold, € 8,95) verhaalt van een meisje dat woeste jungledieren op de thee laat komen als haar moeder even weg is. Een titel als Ik doe het lekker toch (Leopold, € 13,95) heeft al helemaal geen toelichting nodig.


Andere aanraders uit de toptien zijn Pieter de Papegaaiduiker van de Tsjechische kunstenaar Petr Horácek (De Vier Windstreken, € 13,95) waarin Pieter de hele wereld afzoekt naar zijn vriendje Pim; het geestige Neushoorns eten geen pannenkoeken van de Britten Anna Kemp en Sara Ogilvie (Lemniscaat, € 12,95), over een wel heel bijzondere logé, en een knap in elkaar gezette leporello (kinderboek in zig-zagvorm) van dubbelkunstenares Joke van Leeuwen: Waarom lig jij in mijn bedje? (Querido, € 12,95).


Na de Nationale Voorleesdagen volgt nog de finale van de twintigste Nationale Voorleeswedstrijd, op 29 mei. Ook komt er aandacht voor het lustrum van BoekStart, de campagne die wil bereiken dat ouders hun kinderen al voorlezen als ze nog maar pas geboren zijn.


Dus voorlezen een probleem? Zolang u het zo massaal blijft doen als u in enquêtes zegt, niet. En anders weet u nu wat u te doen staat.


jaarvanhetvoorlezen.nl


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.