Milities Sassou Nguesso plunderen Brazzaville

Generaal Denis Sassou Nguesso, de overwinnaar in de burgeroorlog in Congo-Brazzaville, streeft naar 'een brede regering van nationale eenheid'. Dat heeft de vroegere machthebber, die thans zijn comeback beleeft, gisteravond op een persconferentie meegedeeld....

AFP; REUTER

AFP, Reuter

BRAZZAVILLE

Hoe en in welk tempo Sassou Nguesso dit doel hoopt te bereiken, liet hij nog in het vage. Hij hoopt op een 'ondeelbaar, gelukkig en democratisch Congo'. Over het tijdstip van te houden verkiezingen liet hij zich niet uit.

In afwachting van de machtsaanvaarding door hun leider brachten soldaten van diens Cobra-milities de uren al plunderend door. Militiemannen met AK-47 machinegeweren over hun schouder liepen overal op straat te slepen met televisies, radio's of zware zakken graan. Behalve het noordelijke stadsdeel is Brazzaville grotendeels verwoest.

Vrijwilligers van het Rode Kruis hebben vrijdag in de stad Pointe Noire de lichamen van dertig gedode mensen van straat gehaald. Dat heeft een woordvoerster van het Rode Kruis gezegd. Medewerkers van het Rode Kruis hebben ook 46 gewonden naar een ziekenhuis ter plaatse gebracht.

Frankrijk heeft vrijdag in de buurt van Dolisie in het zuiden van Congo 59 buitenlanders per helikopter geëvacueerd. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs vrijdagavond bekendgemaakt. De buitenlanders zijn naar het buurland Gabon gebracht.

Angola heeft gisteren erkend dat het militairen naar Congo-Brazzaville had gezonden. Dat gebeurde in een brief aan de secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan, en aan de voorzitter van de Veiligheidsraad. Angola meent dat het door soldaten te sturen zijn 'legitieme recht op zelfverdediging heeft uitgeoefend'. Het zegt de militairen 'onmiddellijk' te zullen terugtrekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden