Milities openen jihad tegen hervormers Iran

De basij, de vrijwillige hulptroepen die zich inzetten voor de islamitische revolutie in Iran, hebben woensdag een 'heilige oorlog' uitgeroepen....

AP

De oorlogsverklaring staat in het weekblad van de extremische Ansar-e-Hizbollah, een overkoepelende organisatie van de basij-milities. Volgens het blad, Ya Lesarat, is de tijd gekomen voor een 'revolutionaire jihad' om de hervormingsgezinden te verdrijven uit hun machtsposities en hen te vervangen door 'idealistische en religieuze' functionarissen.

De oproep tot een jihad volgt op een verklaring van ayatollah Khamenei, die vorige maand zei dat hij wellicht 'een beroep zou doen op het volk'. Met die formulering worden doorgaans de vrijwillige hulptroepen bedoeld. Khamenei achtte die maatregel nodig als de president, de hervormingsgezinde Mohammad Khatami, en de Iraanse justitie, die in handen is van hardliners, hun verschil van mening over recht en onrecht niet onderling zouden kunnen beslechten.

Het conflict tussen de president en de rechters is hoog opgelopen vanwege het doodvonnis dat is uitgesproken over Hashem Aghajari. De populaire hoogleraar had het recht van de islamitische geestelijkheid betwist om de politieke macht uit te oefenen in Iran. Dagen achtereen protesteerden studenten in Teheran en andere steden tegen dit vonnis.

Een van de ideologen van de basij, Masoud Dehnamaki, zei woensdag dat personen die een hoge functie vervullen maar de orders van ayatollah Khamenei niet uitvoeren dienen te worden gestraft. Iraniërs 'die veranderingen nastreven om een wit voetje te halen bij onze vijanden, waaronder de VS, moeten worden tegengehouden', zei Dehnamaki tegen het Amerikaanse persbureau AP.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden