Militieleider Malik Ishaq gedood door Pakistaanse politie

De Pakistaanse politie heeft woensdag in de vroege ochtend een van de meest gevreesde soennitische militieleiders en dertien van zijn aanhangers gedood bij een schietpartij. Malik Ishaq is naar verluidt verantwoordelijk voor de dood van honderden Pakistaanse sjiieten. Hij gaf leiding aan de militie Lashkar-e-Jhangvi, die banden onderhoudt met Al-Qaida en de Taliban.

Redactie
Malik Ishaq. Beeld reuters
Malik Ishaq.Beeld reuters

Ishaq was twee dagen geleden opgepakt door de politie op verdenking van betrokkenheid bij de moord op twee sjiieten, aldus Bakhtiar Ahmed van de politie. Woensdagochtend werd Ishaq van de gevangenis in Multan naar elders getransporteerd. Het politiekonvooi werd vervolgens aangevallen door gewapende lieden die probeerden Ishaq te bevrijden, aldus Ahmed. In het vuurgevecht dat daarop uitbrak werden Ishaq en dertien van zijn handlangers gedood.

Volgens Shuja Khanzada, de provinciale minister van Binnenlandse Zaken, liepen zes agenten, 'die extreme moed toonden', verwondingen op. Er zijn vooralsnog geen ooggetuigen van de schietpartij. 'Malik Ishaq zat achter veel terreurdaden en hij werd in het verleden door rechtbanken vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs', zei Khanzada.

Malik Ishaq viert zijn vrijlating uit de gevangenis in 2011. Beeld ap
Malik Ishaq viert zijn vrijlating uit de gevangenis in 2011.Beeld ap

Grondlegger van Lashkar-e-Jhangvi

Ishaq, die naar verluidt halverwege de 50 was, kon jarenlang ongestoord zijn gang gaan en kreeg zelfs hulp van de Pakistaanse inlichtingendiensten die in de jaren tachtig en negentig soennitische milities steunden om zo de dreiging van de sjiitische grootmacht Iran het hoofd te kunnen bieden.

Ishaq was een van de grondleggers van Lashkar-e-Jhangvi. De beweging voerde tientallen aanvallen uit op sjiieten die werden beschouwd als ongelovigen en op Amerikaanse en Pakistaanse doelen. Ook zou de beweging aanslagen in buurland Afghanistan hebben uitgevoerd.

Ishaq werd in 1997 al eens opgepakt en beschuldigd van meer dan tweehonderd misdrijven. Justitie heeft hem echter nooit veroordeeld, omdat getuigen, rechters en aanklagers te bang waren voor de wraak van Ishaq. Desondanks zat Ishaq veertien jaar vast. In 2011 werd Ishaq vrijgelaten, omdat de Pakistaanse regering probeerde hem in de politiek te betrekken en hem af te houden van aanslagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden