Militante tak Hamas: stop onderhandelingen Caïro

De gewapende tak van Hamas heeft de Palestijnse onderhandelaars in Caïro opgeroepen om het 72-uur durende bestand met Israël niet te verlengen indien hun eisen niet worden ingewilligd. De Palestijnse terreurbeweging pleit specifiek voor heropening van de haven in Gaza.

Redactie
Een Hamas-strijder inspecteert een verwoest huis in het Buriej-vluchtelingenkamp in de Gazastrook. Beeld EPA
Een Hamas-strijder inspecteert een verwoest huis in het Buriej-vluchtelingenkamp in de Gazastrook.Beeld EPA

Hamas waarschuwde dat het zich schrap zet voor een 'langdurige oorlog' als hun eisen geen gehoor vinden. 'We dringen er in dat geval bij de Palestijnse delegatie op aan om zich terug te trekken uit de gesprekken', aldus een gewapende Hamas-strijder van de Izzdeina al-Qassam brigade tijdens een televisieverklaring die werd uitgezonden op de Arabische nieuwszender Al Jazeera. De strijder had zijn gezicht bedekt met een sjaal.

In de Egyptische hoofdstad wordt onderhandeld over een permanent staakt-het-vuren in de Gazastrook. Momenteel geldt er een tijdelijk bestand dat morgenochtend afloopt. De verwachting is dat de wapenstilstand zal worden verlengd. De onderhandelingen lopen echter verre van soepel.

Ontwapening Hamas
Vanmiddag werd bekend dat de Palestijnse delegatie in Caïro weigert in te gaan op de Israëlische eis dat Hamas ontwapend moet worden. Voor Israël staat op de eerste plaats de garantie dat Hamas ontwapend wordt, of in ieder geval niet wordt herbewapend. Zonder duidelijkheid daarover wil Israël niet praten over een van de belangrijkste eisen aan Palestijnse kant: het openen van de grenzen van Gaza. Die werden in 2007 gesloten, nadat Hamas er de macht had gegrepen.

De Palestijnen willen dat zowel de grens met Israël als met Egypte opengaat. Israël is echter bevreesd voor wapenleveranties aan Hamas.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman vindt dat Duitsland een EU-missie moet leiden die de grens tussen de Gazastrook en Egypte gaat controleren. 'De Duitsers als politieke leidersnatie in Europa moeten een heel beslissende rol gaan innemen in het Gazaconflict', aldus de bewindsman in de Duitse krant Bild vandaag.

Berlijn, Parijs en Londen hebben in principe al hun bereidheid uitgesproken aan de EU-missie mee te werken. Agenten en douaniers uit de EU controleerden al van 2005 tot 2007 het grensoverschrijdende verkeer in Rafah.

Maand van oorlog
De oorlog tussen Israël en Hamas begon ruim een maand geleden met de ontvoering en dood van drie Israëlische studenten. Premier Netanyahu gaf Hamas de schuld. Op 8 juli begon Israël een offensief in de Gazastrook als reactie op de raketten die Hamas de grens over schoot. De operatie had tot voornaamste doel om het geheime tunnelnetwerk van Hamas te vernietigen.

Bij de gevechten kwamen echter ook veel burgerslachtoffers om het leven. Israël zaaide kritiek met aanvallen op VN-scholen en ziekenhuizen. In totaal zijn meer dan 1880 Palestijnen omgekomen, het merendeel burgers. Aan Israëlische kant vielen 67 doden, op drie na allen militairen.

Een vader en zijn zoon bij een Hamas-manifestatie vandaag in Gaza-stad. Beeld epa
Een vader en zijn zoon bij een Hamas-manifestatie vandaag in Gaza-stad.Beeld epa
Duizenden Hamas-aanhangers kwamen vandaag samen in Gaza-stad. Beeld ap
Duizenden Hamas-aanhangers kwamen vandaag samen in Gaza-stad.Beeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden