Militairen zouden auto voltanken met kerosine Onderzoek naar fraude op vliegbasis Leeuwarden

Douane en Koninklijke Marechaussee voeren een grootscheeps onderzoek uit naar het frauduleus gebruik van vliegtuigbrandstof in privé-voertuigen door personeel van de vliegbasis Leeuwarden....

WIO JOUSTRA; HELLA ROTTENBERG

Van onze verslaggevers

Wio Joustra Hella Rottenberg

LEEUWARDEN

De resultaten van een recente controle van auto's van militair- en burgerpersoneel op de basis zullen binnenkort door de douane bekend worden gemaakt aan het Openbaar Ministerie in Arnhem. Het OM beslist aan de hand van de uitslag of personeel van de basis strafrechtelijk zal worden vervolgd. Het personeel werd overrompeld door de controle.

Niet bekend

Na een tip te hebben gekregen over de fraude is de douane in actie gekomen, waarbij ook de marechaussee werd ingeschakeld. Begin deze maand zijn op een ochtend aan de hoofdpoort van de vliegbasis Leeuwarden ongeveer 180 brandstofmonsters genomen. Op de basis werken 1400 mensen. Ongeveer de helft komt dagelijks met de auto naar het werk. Bij de actie zijn alleen auto's met dieselmotor gecontroleerd, omdat alleen deze wagens op kerosine kunnen rijden.

Het onderzoek wordt bevestigd door woordvoerders van de Koninklijke Marechaussee in Den Haag, de douane in Rotterdam en het OM in Arnhem. Volgens woordvoerster L. Borghuis van het OM in Arnhem betreft het een controle naar 'het oneigenlijk gebruik van rijksbrandstof'. De monsters worden volgens haar 'vrij intensief' bekeken door het douane-laboratorium in Amsterdam. Daar wordt bevestigd dat de resultaten volgende week bekend zullen worden.

Niet bekend

De mogelijkheid zou al enkele jaren geleden bij toeval zijn ontdekt door Nederlanders die waren gestationeerd op de basis Villafranca in Noord-Italië. Van hieruit nemen met enige regelmaat squadrons F-16's van de vliegbasis Leeuwarden deel aan NAVO-operaties in het voormalige Joegoslavië.

De oliemaatschappij Shell kent het verschijnsel dat kerosine gebruikt kan worden als brandstof voor dieselvoertuigen. 'In Scandinavië wordt in de winter op een soort kerosine gereden', aldus Shell-woordvoerder Treur. 'Bij lage temperaturen gaat diesel stollen en komen er vlokken in de vloeistof. Door een lichtere brandstof te gebruiken of die met diesel te combineren, kun je dat voorkomen.' Er zijn wel nadelen verbonden aan het gebruik van kerosine in een auto. Bij het starten maakt de motor meer lawaai en het vermogen is iets kleiner.

Een auto met een dieselmotor hoeft niet te worden aangepast om op kerosine te kunnen rijden. Wel dient aan de vliegtuigbrandstof een speciaal additief te worden toegevoegd, dat als smeermiddel voor de brandstofpomp werkt. Zo'n middel wordt ook bijgemengd bij dieselolie.

Het is mogelijk om een auto honderd procent op kerosine te laten rijden. Bij Shell weet men dat dit wel eens gebeurt in het leger, wanneer er bijvoorbeeld in oorlogsgebied alleen kerosine voorhanden is en geen dieselolie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden